• Serotonina sau hormonul fericirii este responsabil de senzația de iubire
  • Endorfinele, adrenalina și oxitocinele sunt cocktailul perfect pentru dragoste
  • Încrederea, respectul și tandrețea sunt pilonii unei iubiri durabile
  • „Chimia iubirii” se aplică și atunci când te reîndrăgostești

Pentru faimoșii „cercetători britanici”, iubirea nu e o artă, e un fenomen care se cere analizat științific.

Ei îți explică ce procese au loc în timp ce aștepți să te sune „știi tu cine”. Dragostea e atunci când toți parametrii corespund.

Iubirea este miracolul care se află la originea tuturor lucrurilor

Din iubire ne naștem. Iubirea ar trebui să ne ghideze în permanență viețile. Toate aceste afirmații nu sunt platitudini. Totuși, e greu să îți dai seama exact ce se petrece în mintea și corpul tău atunci când te curpind primii fiori ai iubirii.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Sau atunci când te reîndrăgostești, dacă ești un romantic incurabil într-o perpetuă căutare și admirație a perfecțiunii.

Există explicații științifice, iar la baza lor stă chiar hormonul fericirii.

Serotonina sau hormonul fericirii

„Denumirea lui este serotonină. Pe acesta îl produce celula nervoasă. Și mai este și în altă parte, în celulele tractului digestiv. Cum se spune în popor, dragostea trece prin stomac. Acea iubire de sexul opus, de îndrăgostire, este foarte bună pentru că ne stimulează. Acest lucru face foarte bine organismului, deci vă recomand: plimbați-vă, iubiți-vă, îndrăgostiți-vă”, a spus Alexandru Vlad Ciurea, Profesor Neurochirurgie.

Și dacă tot vorbim despre ”fluturii din stomac”, trebuie să știi că durata iubirii și intensitatea ei depind doar de noi, de cât de bine rezonăm cu cel pe care îl alegem drept partener.

Psihoterapeut: „În general, suntem atrași de persoane pe care creierul nostru le consideră familiare

Urmăm același traseu și atunci când ne reîndrăgostim pentru că suntem „setați” pe ideea că cel mai scurt drum e cel pe care-l cunoști.

Da, iubirea poate fi înțeleasă psihologic, dar cel mai bine este să o simțim și să o dăruim cu toată inima celor de lângă noi.

„În această îndrăgosteală spre iubire, apare prima dată dorința, urmată de atracție, urmată de angajament sau atașament. Angajamentul și atașamentul sunt cumva specifice iubirii. Dorința și atracția sunt specifice îndrăgostelii.

În general, suntem atrași de persoane pe care creierul nostru le consideră familiare. Prima dată, creierul nostru se duce spre persoane asemănătoare cu profilele părinților noștri sau relațiilor semnificative din viața noastră.

Creierul nostru spune în general mai bine un scenariu pe care îl cunosc și rău, pe care știu să-l gestionez, decât un lucru nou care presupune efort. De-asta avem această compulsie la repetiție sau această nevoie de a repeta, în general și a alege cam pe aceleași șabloane”, a explicat Victor Gorea, psihoterapeut.

Încrederea, respectul și tandrețea sunt cei trei piloni pe care se sprijină întreaga construcție a iubirii într-un cuplu.

Și o altă condiție pentru o iubire ca în filme este conștiința de sine a fiecăruia dintre parteneri. Mă iubesc și te iubesc pentru că așa aleg.