• Gabriela Nanuș este cunoscută drept fata care flutura tricolorul din balconul Comitetului Central, pe 22 decembrie 1989.
  • Gabriela Nanuș avea 17 ani în 1989.
  • Gabriela Nanuș: „Primul gând a fost să iau un tricolor și să îl flutur de pe terasă”.

Aceasta este o secvență pe care o cunoaștem cu toții: o tânără flutură tricolorul în balconul Comitetului Central, imediat după fuga Ceaușeștilor.

Gabriela Nanuș: „Imediat cum am ajuns acolo a apărut un elicopter care a aruncat niște hârtiuțe pe care scria… Nu mai țin minte exact ce scria, dar oricum ceva gen: <<Nu cadeți pradă manipulărilor imperialiștilor>>. Și așa mai departe. Nu mai țin minte exact ce scria, dar oricum cam asta era. Bineînțeles că nu le băga nimeni in seama”.

Gabriela Nanuș avea 17 ani în 1989. A văzut fuga cuplului Ceaușescu

Gabriela Nanuș, fata cu tricolorul din balconul Comitetului Central: „Primul gând a fost să iau un tricolor și să îl flutur. Să le arăt celor de jos că am învins”
Foto: Aleph News

Gabriela Nanuș: „Și apoi am văzut elicopterul care a venit după Ceaușești. Și primul meu impuls a fost să fug după ei, să îi prind. Eu. Am ajuns și am intrat în clădirea CC-ului pe geam. M-am cățărat. Se cățărau oamenii pe geamul din dreapta intrării și așa am intrat în clădire. Bineînțeles, elicopterul plecase. Dar eu m-am repezit pe scări. Sus, cât mai sus pe terasă, după elicopter”.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Gabriela Nanuș:Am ajuns undeva la etajul 3, 2, nu mai țin minte exact. Mă opream la fiecare etaj și mă uitam pe culoar. Erau culoare lungi, cu birouri stânga – dreapta. Primul etaj, gol. La al doilea sau al treilea am dat peste un grup de soldați înarmați până în gât, cu scuturi, cu căști. Și m-am speriat, bineînțeles, când i-am văzut pe toți grupați în șir. Aveau un ofițer in frunte care, atunci când m-a văzut, a zis doar atât: <<Armata e cu voi!>>. Bun, mulțumesc”.

Tricolorul care avea o gaură în locul stemei comuniste devenise deja simbolul revoluției române

Gabriela Nanuș: „Și am continuat. Am ajuns pe terasă. Bineînțeles, elicopterul plecase. Însă la mansarda clădirii, că nu era un etaj propriu zis, am observat că aveau depozitate diverse materiale de propagandă. Bannere, steaguri, tablourile acelea cu el și cu ea. Bun. Am ajuns pe terasă. Elicopterul plecase. Ce puteam să fac? M-am întors și primul gând a fost să iau un tricolor și să îl flutur de acolo de pe terasă, să le arăt celor de jos că am învins, că am cucerit clădirea”.