Prima victimă a masacrului de la Timișoara din 1989. „E una din imaginile care cred că n-o să mi se șteargă niciodată din minte”

Auzi cuvântul revoluție și îți sună tot mai abstract după 31 de ani. Chiar și pe 17 decembrie 1989 părea ceva ireal la Timișoara.

Ioan Savu: „A fost o atmosfera, părea ireal, era greu să-ți imaginezi că lucrurile se desfășoară… parcă era într-un film, foarte aproape de ecran și vezi, dar practic erai parte a ceea ce se întâmplă.”

Era duminică și ministrul Apărării din acel moment, Nicolae Milea, ceruse armatei să traverseze Timișoara într-o demonstrație de forță.

Corneliu Vaida: „Am vrut să trecem podețul și pe podeț era un ofițer cu doi sau trei soldați, care ne-a blocat accesul. Noi l-am întrebat: „Dar de ce nu ne lăsați?”, zice: „De parcă nu știți ce s-a întâmplat.. Nu aveți voie!”. Noi am vrut să insistăm și zice: „Vedeți că vă împușc”.

„El era cu pistolul în mâna. Soldații erau foarte speriați, țin minte că unuia ii curgea și o lacrimă și așa încet, cu o mână, a scos încărcătorul, cu teamă să nu-l vadă ofițerul, și să-mi arate că el nu are cartușe. N-am vrut să forțăm, ne-am retras.”

Doar că ordinele erau clare după insuccesul represiunii protestelor de sâmbătă.

Corneliu Vaida: „Cordonul de armată a înaintat, dar, în același timp au pornit TAB-urile, care erau staționate pe strada dinspre podul Decebal. Și două TAB-uri au venit și au început efectiv să ne hăituiască prin intersecție, care este o intersecție destul de mare. Și cum fugeam noi așa cu TAB-urile în spatele nostru, la un moment dat am auzit un urlet și când m-am întors, la 2-3 metri în spatele meu TAB-ul trecea peste o femeie.”

Prima victimă a revoluției este Rozalia Irma Popescu. Avea 55 de ani și era pensionară. A fost călcată de un transportor blindat la 14.30.

Corneliu Vaida: „Nu știam cine era, nu ne cunoșteam aproape niciunul. În afară de prietenul meu, nu știam pe nimeni care era acolo. Atât am reținut doar că era o femeie relativ în vârstă și avea o plasă din care ieșeau două franzele.”

„Ce să vă spun.. e una din imaginile care cred că n-o să mi se șteargă niciodată din minte. A trecut TAB-ul peste ea și s-a apropiat de mine, eu fiind mai sprinten am fugit și m-am aruncat în jos pe taluz către râu, către canalul Bega, și de acolo am fugit spre stânga în aval și m-am urcat înapoi. Oamenii erau pe la balcoane, se uitau ca la meci.”

Exit mobile version