• 16 și 17 decembrie 1989: La Timișoara se moare, Scânteia remarcă Congresul al XIV-lea
  • 21 decembrie 1989, Scânteia: Ceaușescu instituie starea de necesitate în Timiș
  • 22 decembrie 1989: Libertatea și România Liberă scot ediții speciale

Știi că Scânteia, celebrul oficios al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, n-a scris niciun cuvânt despre ce se întâmpla la Timișoara?

Uite ce considera presa comunistă mai important pe 14, 15 și 16 decembrie 1989. În acele zile, în Timișoara, enoriașii făcuseră scut în fața casei pastorului reformat Laszlo Tokes ca să-l protejeze de hărțuire și evacuare. Oamenii Securității, îmbrăcați în civil, îi arestau pe răzvrătiți, iar Scânteia relata despre spiritul mărețelor obiective stabilite la Congresul al 14-lea al PCR, despre dezvoltarea patriei socialiste, despre învățământul agrozootehnic de masă și despre lărgirea bazei energetice și de materii prime a României.

Să știi că pe 17 decembrie, Ceaușescu a schimbat foaia. A obținut din partea CPEx aprobarea folosirii forței pentru înăbușirea revoltei din Timișoara. Și apoi, pe 18 decembrie, a plecat în vizită oficială în Iran. Vizita Tovarășului în Iran a fost prezentată pe larg de propaganda comunistă: interviuri, primire caldă, atmosferă de cooperare și interes reciproc. Între timp, Timișoara devenise primul oraș al României liber de comunism. Pe 21, Tovarășul și Tovarășa s-au întors în Capitală. În acea zi, Scânteia a publicat decretul prezidențial de instituire a stării de necesitate în județul Timiș: n-aveai voie să circuli după ora 23.00, a interzis adunările publice, n-aveai voie să umbli pe stradă în grup mai mare de 5 persoane. Revoluția era act de terorism, de vandalism și de distrugere a bunurilor obștești.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Scena balconului de pe 21 decembrie- în care Ceaușescu a oferit din disperare încă 100 de lei la salariu- a fost prezentată a doua zi de oficios ca o apărare a cuceririlor socialiste, a independenței și a integrității teritoriale a României. În multe orașe importante ale României existau deja victime. Vineri, pe 22, într-o ediție specială, Scânteia comunismului abandonează și ea baricada și, pentru câteva zile, se transformă în Scânteia poporului. Este glorificată brusc patria liberă, poporul erou, revoluția populară și victoria Adevărului. Este convocată adunarea generală a salariaților redacției ziarului Scânteia și se decide rapid că numele ziarului care va ieși din 25 decembrie se va numi Adevărul, o continuare a celui din 1950. Ceaușescu fugise. Tot pe 25, de Crăciun, avea să fie împușcat.

  • 14 decembrie 1989: Nicolae Ceaușescu susține o cuvântare în fața MAN
  • 16 și 17 decembrie 1989: La Timișoara se moare, Scânteia remarcă Congresul al XIV-lea
  • 18 decembrie 1989: După CPEx despre Timișoara, Ceaușescu pleacă în Iran
  • 19 decembrie 1989, Timișoara: grevă generală, se cere demisia lui Ceaușescu
  • 20 decembrie 1989: Timișoara devine primul oraș liber de comunism
  • 21 decembrie 1989: Mitingul lui Ceaușescu este întrerupt de proteste
  • 21 decembrie 1989, Scânteia: Ceaușescu instituie starea de necesitate în Timiș
  • 22 decembrie 1989: Scânteia comunismului devine Scânteia Poporului
  • 22 decembrie 1989: Libertatea și România Liberă scot ediții speciale
  • 25 decembrie 1989: Ziarul Scânteia devine ziarul Adevărul