• Pe 20 decembrie 1989 Timișoara devine primul oraș din România liber de comunism
  • Până la ora 12.00 armata este retrasă și se înființează Frontul Democratic Român
  • Claudiu Iordache: Oamenii știau ce voiau să obțină, voiau să scape de regim

Poți să îți imaginezi un oraș care devine liber în plină dictatură? Claudiu Iordache îți spune cum s-a întâmpat acest lucru pe 20 decembrie 1989, la Timișoara.

Claudiu Iordache: „Ne-am…frică și am rămas acolo. Așa s-a născut o ora mai târziu Frontul Democratic Român care și-a asumat coordonarea acestei mișcări, formată din oameni care nu s-au văzut niciodată, aveam să aflu mai târziu că a fost infiltrată, pentru că în 22 securitatea pregătea arestarea membrilor Frontului Democratic Român  și aducerea lor la Târgoviște, sigur că această echipa de oameni cu totul volatilă era ușor de infiltrat, se spunea încontinuu El e securist, trebuia să stau cu mâinile în sus în față gărzilor … și să dovedesc că nu sunt securist…?? Totuși nefericit mod de a gândi că niște oameni care  riscaseră totul puteau să mai facă un pas înapoi.”

Nu uita că Nicolae Ceaușescu era încă la putere iar orașul de pe Bega se declara liber de comunism.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Claudiu Iordache: „Iar ce a făcut Frontul Democratic Român este numai istorie, a format prima mișcare antitotalitară din România a înfruntat regimul Ceaușescu când regimul Ceaușescu era la putere, a declarat Timișoara oraș liber de comunism, a declarat greva generală, a cerut prima alungarea dictatorului, ulterior Proclamația de la Timișoara, au fost două proclamații la Timișoara, a două în martie, pentru alt motiv. A fost numită perestroikistă, oameni nu știau ce înseamnă perestriokist în momentul ăla.”

Te întrebi cum a fost posibil? Uite ce crede unul dintre cei care au fost în prima linie pe 20 decembrie.

Claudiu Iordache: „Oamenii știau ce voiau să obțină, vreau să scape de regim. După momentele astea am scris o carte la Timișoara, care se numea Isus s-a născut la Timișoara.”