După vaccinarea cu AstraZeneca s-au înregistrat zece reacţii adverse grave în România. Este vorba despre coagularea sângelui. Reacţiile au fost raportate de pacienţi săptămâna trecută şi acum sunt analizate de o comisie de medici.

Valeriu Gheorghiţă a explicat procedura: „Practic se ia legătura cu persoana respectivă şi se investighează, se cer mai multe detalii pentru a evalua dacă respectiva situaţie a fost sau nu investigată medical, dacă s-a rezolvat sau nu s-a rezolvat“.

Este vorba despre un protocol care se respectă în cazul tuturor reacţiilor adverse. Atât în cazul medicamentelor, cât şi a vaccinurilor. Persoanele care acuză reacţiile adverse nu au fost vaccinate din acelaşi lot.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

„Nicio reacţie adversă raportată de profesioniştii din domeniul sănătăţii nu menţionează un eveniment tromboembolic. De asemenea, sunt alte două evenimente raportate şi pentru, de pildă, vaccin de la compania Pfizer; iar în ceea ce priveşte tipul loturilor erau trei loturi diferite din care se raportau aceste evenimente“, spune Valeriu Gheorghiță.

Până acum s-au înregistrat în total peste şapte mii de cazuri de reacţii adverse în România. Peste o mie dintre ele au fost clasificate ca nesevere, adică frisoane, febră, durere locală sau oboseală.