• Banting și Macleod au primit Premiul Nobel în 1923 pentru descoperirea insulinei.
  • Paulescu se stinge din viață înainte ca meritele să-i fie recunoscute.
  • C.I.T: Paulescu este cel mai mare om de știință pe care l-a dat această țară.

Pacienții cu diabet au astăzi o șansă la care au început să spere în urmă cu 100 de ani. Atunci a apărut insulina, tratamentul care urma să revoluționeze medicina. Deși în România, Nicolae Paulescu este cunoscut drept cel care a descoperit insulina, meritele au fost primite de 2 canadieni.

În 1922 cei doi publicau studii despre substanța care urma să salveze milioane de vieți și pe care au numit-o insulină. Academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște spune însă că nu ei au descoperit formula pură a insulinei.

„Pe 11 ianuarie 1922 s-a făcut o injecție și imediat a apărut ceva la locul injecției. Bineînțeles că s-a oprit administrarea și între timp, Collip, un biolog dintr-o altă localitate care venise la Toronto, specializat în purificarea extractelor biologice, a obținut un produs care pentru prima dată a salvat un pacient diabetic“, spune Constantin Ionescu-Târgoviște, președintele Asociației Medicale Române.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Românul Nicolae Paulescu a început studiile despre insulină încă din 1916, însă războiul l-a făcut să-și publice rezultatele abia în iulie 1921. Substanța testată de el doar pe animale a fost numită pancreină. Deși i-au citat descoperirile, canadienii i-au negat toate meritele.

Datorită incapacității României de a produce atunci insulină, era puțin probabil ca Paulescu să fi reușit acest lucru, deși Paulescu a depus în 1922 un brevet de invenție cu producerea pancreinei“, explică Constantin Ionescu-Târgoviște, președintele Asociației Medicale Române.

Banting și Macleod au primit Premiul Nobel în 1923 pentru descoperirea insulinei

Canadienii au avut ceea ce românului i-a lipsit: șansa. La putin timp după ce își publică studiile, un profesor de fiziologie din Danemarca face un turneu în Statele Unite alături de soția lui bolnavă de diabet. August și Maria Krogh ajung la Toronto, unde ea primește o injecție cu insulină care le confirmă canadienilor studiile. Așa ajung să fie nominalizați și apoi să câștige premiul Nobel, în doar un an.

În 1959 Charles Best, fiziolog, spunea că descoperirile lor nu se vor opri la insulină: „Prevenția este într-adevăr scopul nostru final și, dacă am avea o pastilă instant de administrat pe cale orală, cred că debutul diabetului ar putea fi amânat sau prevenit în anumite cazuri“.

Meritele lui Paulescu în descoperirea insulinei sunt recunoscute abia în 1969, după ce Ian Murray, un diabetolog scoțian, pornește o campanie internațională pentru a îndrepta nedreptatea adusă românului.

Paulescu se stinge din viață și nu mai apucă să se bucure de recunoaștere. Academicianul Constantin Ionescu spune însă că adevărul despre descoperirea medicală a secolul va fi cunoscut cândva de întreaga lume.

Totuși, insulina a fost descoperită. Ea a salvat și salvează milioane și milioane de oameni, iar noi putem să fim acum liniștiți că cea mai mare descoperire făcută din ultimul mileniu sau secol aparține românului Nicolae Paulescu“, precizează Constantin Ionescu-Târgoviște, președintele Asociației Medicale Române.