• Pietrele la rinichi apar atunci când mineralele formează cristale în interiorul rinichilor, care apoi se măresc.
  • Acestea se pot muta în tractul urinar. Acolo, pot cauza probleme precum durere și sânge în urină. Unele pot, de asemenea, să blocheze fluxul de urină.
  • Pietrele la rinichi afectează mai ales adulții, dar copiii și adolescenții le pot avea și ei.

Pietrele la rinichi apar atunci când mineralele formează cristale în interiorul rinichilor, care apoi se măresc.
Acestea se pot muta în tractul urinar. Acolo, pot cauza probleme precum durere și sânge în urină.

Unele pietre pot, de asemenea, să blocheze fluxul de urină. Pietrele la rinichi afectează mai ales adulții, dar copiii și adolescenții le pot avea și ei.

Ce sunt pietrele la rinichi?

Pietrele la rinichi se formează atunci când urina foarte concentrată dezvoltă minerale și începe să circule în rinichi sau tractul urinar. Când se întâmplă acest lucru, calciul și alte minerale se cristalizează și încep să se lipească, formând o piatră.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Urinare frecventă și dureroasă

Unul dintre cele mai frecvente semne de avertizare că ai o piatră la rinichi este nevoia bruscă și inexplicabilă de a merge des la toaletă, iar atunci simți multă durere, disconfort și urinezi foarte puțin.

Dureri de spate

Durerea locală inexplicabilă este, de asemenea, asociată cu semne timpurii de formare a pietrelor. Dacă ai dureri de spate care par să se răspândească și să crească în timp, este posibil să ai pietre la rinichi care se formează în tractul urinar.

Dureri în zona inghinală și boli cu transmitere sexuală

Bărbații cu pietre la rinichi pot descoperi că unele dintre simptome sunt similare cu cele ale unei boli cu transmitere sexuală. Apare durerea, care se extinde la testicule. Chiar și urinarea dureroasă poate fi adesea diagnosticată greșit. Nu neglija nimic și fă-ți cercetările cât mai curând posibil.

Sânge în urină

Pe lângă schimbarea frecvenței, este posibil să observi și o schimbare a culorii urinei. Dacă urina nu mai este limpede și galbenă, ci își schimbă culoarea și devine roz, roșu sau maro închis, problema se datorează iritației mucoasei rinichiului sau ureterului.

Greață și vărsături

Rinichii curăță corpul de toxine. Când ai pietre, se creează și o blocare a rinichilor și corpul tău nu se poate curăța la fel de eficient, iar combinat cu dureri intense, poate provoca greață și vărsături.

Mirosul urinei

Atât culoarea, cât și consistența urinei pot fi un indicator al pietrelor la rinichi. Dacă observi un miros foarte puternic în urină, trebuie să consulți un medic. Motivul schimbării este afluxul de substanțe chimice și toxine în urină din cauza pietrelor la rinichi.

Incapacitatea de a sta într-un loc

În timp, o piatră la rinichi va crește până la o dimensiune atât de mare încât va provoaca o presiune constantă asupra corpului, cu dureri severe care se agravează și devin aproape insuportabile atunci când o persoană este întinsă sau așezată.

Febră și frisoane

În unele cazuri rare, pietrele la rinichi rămân mai mici și se mișcă în tractul urinar pentru o perioadă mai lungă de timp, „zgâriind” mucoasa. Acest lucru poate crea condiții pentru infecție, în urma căreia o persoană are febră și frisoane.

Risc de infecție a tractului urinar

Dacă o piatră la rinichi rămâne în organism prea mult timp, pot apărea multe complicații. Pietrele pot provoca o infecție a tractului urinar, care poate fi o problemă serioasă cu simptome mai intense. Consultă imediat un medic dacă simptomele se agravează.

Umflarea rinichilor și a abdomenului

Când o piatră la rinichi devine prea mare, nu va mai intra cu ușurință în tractul urinar și nu va mai fi excretată. Când apare acest blocaj, poate opri complet fluxul de urină și poate pune multă presiune asupra rinichilor, ceea ce va duce la umflare și durere.

Obiceiuri proaste și pietre la rinichi

Obiceiurile proaste pot fi direct legate de pietrele la rinichi. Fumatul și consumul de alcool pot fi de vină, dar consumul de cantități excesive de ceai cu gheață, care este plin de oxalat, poate provoca, de asemenea, un exces de substanțe chimice în urină, ceea ce duce la formarea pietrelor.

Femeile sunt mult mai vulnerabile la infecții

Potrivit unui studiu publicat în Journal of European European Urology, femeile sunt mult mai vulnerabile la infecții atunci când dezvoltă pietre la rinichi. Studiul mai arată că rata infecției crește și duce adesea la sepsis.

Pietre la rinichi netratate

Dacă nu tratezi pietrele la rinichi sau acorzi atenție simptomelor, rezultatele pot fi fatale. Dacă corpul tău devine septic, cunoscut și sub denumirea de intoxicație cu sânge, din cauza pietrelor, complicațiile sunt foarte mari și foarte greu de tratat. Sepsisul are o rată ridicată a mortalității.

Prevenire și tratament

Cel mai bun mod de a evita pietrele la rinichi este să trăiești un stil de viață sănătos și să eviți orice ar putea aduce toxine și substanțe chimice suplimentare în organism. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, consultă imediat un medic pentru a începe imediat tratamentul pentru pietre la rinichi, dacă se constată că aceasta este problema.