• Autoritățile sanitare olandeze au declarat joi că majoritatea celor 62 de persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 după ce au sosit cu două zboruri din Africa de Sud, săptămâna trecută, fuseseră vaccinate.
  • Toți cei 14 pasageri despre care s-a constatat ulterior că au fost infectați cu varianta Omicron au fost vaccinați, au declarat joi autoritățile sanitare.

În conformitate cu normele în vigoare la momentul respectiv, peste 600 de pasageri au putut să se îmbarce pe 26 noiembrie la zborurile companiei KLM de la Johannesburg și Cape Town, fie cu dovada vaccinării, fie cu rezultate negative recente ale testului COVID-19, scrie Reuters.

Un purtător de cuvânt al autorității sanitare din Kennemerland, în care se află aeroportul Schiphol, a declarat că „aproximativ 90%” dintre cei care au fost testați pozitiv au fost vaccinați.

Un purtător de cuvânt al Institutului pentru Sănătate din Olanda (RIVM) a confirmat joi că printre aceștia se numără toți pasagerii cu Omicron.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

KLM nu a ținut evidența modului în care fiecare pasager în parte și-a îndeplinit cerințele de sănătate înainte de zbor.

Rata de infectare în rândul pasagerilor din Africa de Sud a stârnit apeluri din partea autorităților sanitare olandeze pentru ca testele să înlocuiască statutul de vaccinare pentru a zbura.

„Printr-o combinație între solicitarea de teste înainte de plecare … și retestarea la cinci zile după sosire, și știind ce s-a întâmplat, puteți face ca zborul să fie mai sigur”, a declarat Jaap van Dissel, șeful departamentului de boli infecțioase al RIVM, în mărturia depusă miercuri în parlament.

El a recomandat, de asemenea, carantina pentru călătorii din zonele cu risc ridicat

Sfatul RIVM, care nu a fost încă adoptat de guvernul olandez, este ca doar un test PCR efectuat cu 48 de ore înainte de sosirea în Olanda să fie acceptat și să fie cerut indiferent de statutul de vaccinare.

Țările din întreaga lume înăspresc regulile de zbor după descoperirea Omicron, numit „variantă îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății, din cauza temerilor că ar putea rezista la vaccinări și ar putea prelungi pandemia. citiți mai departe

Guvernul olandez a declarat că ia în considerare recomandările RIVM, dar dorește ca orice decizie să fie luată la nivelul UE. Franța, Portugalia și Irlanda au adoptat deja politici similare.

De asemenea, autoritățile sanitare din Kennemerland au declarat joi că eliberează mai mult de jumătate dintre pasagerii infectați, care au fost ținuți în izolare la un hotel din apropierea aeroportului, după ce testele ulterioare au arătat că nu mai sunt purtători ai virusului.

Autoritățile nu au precizat dacă vreunul dintre cei 14 pasageri infectați cu varianta Omicron a fost eliberat, invocând motive de confidențialitate.