• Numărul de infectări cu SARS COV 2 s-a dublat în ultima săptămână.
  • Numărul de spitalizări este redus, iar solicitările la Ambulanță în Capitală pentru testare nu depășesc 100.
  • Rafila recomandă izolarea pentru cei simptomatici.

Numărul de infectări cu SARS COV 2 s-a dublat în ultima săptămână și a ajuns la aproape 15 mii, a anunțat ministrul Sănătății într-o conferință de presă.

De altfel, vedem același tipar de dublare a infectărilor la 7 zile, de mai bine de 3 săptămâni. Totuși, numărul de spitalizări este redus, iar solicitările la Ambulanță, în Capitală, pentru testare nu depășesc 100.
Rafila recomandă izolarea pentru cei simptomaitici, și măsuri de bun simț pentru a trece cu bine peste noul val.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: „În săptămâna precedentă, au fost înregistrate aproape 15.000 de cazuri infectate cu SARS COV 2, iar 2.2017 dintre acestea, adică aproape 20% sunt cazuri de reinfecție. În unitățile sanitare de profil sunt în acest moment internate 1.410 persoane, ce reprezintă 5,84% din numărul de paturi alocate conform planului de reziliență. Am ajuns la 12%. E un indicator bun. Practic, în valul precedent, am avut o pozitivitatea care, mai ales în zilele de weekend ajungea undeva în jur de 30%-32%. Probabil că vom atinge din nou valori destul de importante ale gradului de pozitivitate, dar nu corelați aceste valori cu gravitatea cazurilor. Aceasta este o altă discuție.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Deși Ministerul Sănătății ne sfătuiește să nu ne îngrijorăm, trebuie să luăm în calcul și creșterea numărului de decese. „Evoluția deceselor, în mod similar am avut o creștere în ultima săptămână. Practic, putem discuta despre o creștere reală, de la 16 la 33 de decese pe săptămână”, declară ministrul. „A crescut procentual pozitivitatea cazurilor aproape cu 40%-50%, e vorba de coloana în verde, proporția de cazuri pozitive. De asemenea, numărul de persoane internate la ATI și în secțiile obișnuite COVID, dar procentele la nivel național au rămas reduse.”

Suntem pe un trend asecendent, care va mai dura până la sfârșitul luni august, conform spuselor ministrului Alexandru Rafila. Acest lucru începe să se resimtă și în spitale.

„A început să crească numărul de cazuri, de pacienți internați, de pacienți care se adresează sistemului de evaluare și particular cumva pe acest val este fapul că avem copii mici. Avem sugari de la 3,4,5 luni în sus pe care nu i-am avut în valurile anterioare ca și internare”, transmite Voichiță Lăzureanu, medic infecționist.