• Peste jumătate din țările europene, inclusiv România, nu au comandat atât de multe doze de vaccin Moderna pe cât ar fi putut
  • Șeful de cabinet al premierului maghiar a motivat decizia Ungariei într-o postare pe Facebook, spunând ca țara are destule doze din alte surse
  • În aceeași situația s-ar afla și România

Mai mult de jumătate din țările UE, inclusiv România, nu au comandat atât de multe doze de vaccin Moderna pe cât ar fi putut, conform unui calendar de livrări publicat de guvernul ungar, relatează Politico.

Șeful de cabinet al prim-ministrului maghiar Viktor Orbán a publicat duminică calendarul de livrare alături de două pagini ale contractului de cumpărare dintre UE și Moderna, după ce partidele din opoziție au acuzat guvernul că nu a cumpărat suficiente vaccinuri din Occident.

Ministrul Gergely Gulyás a confirmat într-o postare pe Facebook că guvernul nu a achiziționat atâtea doze de Moderna pe cât ar fi putut, deoarece dozele ar fi ajuns prea târziu în 2021.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

Comisia Europeană are două contracte cu Moderna pentru un total de 460 milioane de doze. Contractul inițial a asigurat țărilor europene 80 de milioane de doze și a inclus opțiunea ca statele să cumpere încă 80 de milioane de doze. UE a inclus această opțiune în decembrie. Apoi, Comisia a semnat un al doilea contract cu Moderna în februarie pentru alte 300 de milioane de doze.

Comenzile suplimentare pentru Moderna ar fi sosit într-un moment în care există deja suficiente vaccinuri din alte surse, a scris Gulyás. Ungaria nu va primi toate cele 1,7 milioane de doze până în al treilea trimestru al anului, a adăugat el.

Conform documentului publicat, 16 țări au renunțat la tranșele suplimentare. Printre ele se numără și România, alături de Belgia, Grecia, Republica Cehă, Bulgaria, Slovacia, Irlanda, Lituania, Slovenia, Letonia, Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta.

„Oricum vin 150 de milioane de doze pe Europa, cam 6 milioane de doze Moderna revin României în trimestrul 3 și 4 și nu mai era nevoie și de aceste doze suplimentare care veneau oricum cu întârziere. Ar fi fost aproximativ 3 milioane de doze suplimentare pentru România, însa autoritățile nu au considerat ca mai sunt neaparat necesare”, a declarat o sursă din guvernul României pentru HotNews.

De asemenea, calendarul arată că Portugalia, Austria și Croația au făcut comenzi mai mici pentru al doilea lot de doze Moderna. Germania și Danemarca au optat pentru suplimentarea numărului de doze. Germania, care a comandat inițial 14 milioane de doze, a făcut o a doua comandă de peste 35 de milioane; Danemarca a făcut o a doua comandă de aproape 5 milioane, o creștere față de prima sa comandă cu peste 1 milion.

Calendarul nu este datat și pare să arate doar livrările incluse în primul contract dintre UE și Moderna. Așadar, nu este clar dacă aceste țări au făcut comenzi atunci când Comisia a semnat un al doilea contract cu Moderna în februarie.

Moderna va furniza 10 milioane de doze în primul trimestru al anului 2021, urmate de 35 de milioane atât în trimestrul doi, cât și în cel de-al treilea, conform acordului UE. Al doilea lot de 80 de milioane de doze va fi livrat începând cu al treilea trimestru al anului 2021. Primele 150 de milioane de doze din al doilea contract al Comisiei vor ajunge în 2021 și restul în 2022.

Ministrul maghiar Gulyás a acuzat compania că livrează comenzile prea lent și a scris că îndeplinirea efectivă a contractului „progresează mai greu” decât programul inițial. Ungaria este singura țară din UE care administrează în prezent atât vaccinurile chinezești, cât și cele rusești, pe lângă cele produse în Vest.