• 17 noiembrie este Ziua Mondială a Prematurității.
  • În România, se nasc 20.000 de copii prematur.
  • Anual, mor 10.000 de copii născuți prematur.

Astăzi este Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematur. Anual, în România se nasc 20.000 asemenea copii. Din păcate, doar jumătate din ei supraviețuiesc. Pot fi salvați mai mulți, dacă statul ar dota spitalele cum trebuie. Complicaţiile apărute sunt principala cauză de mortalitate la copiii sub 5 ani.

„Locurile nu sunt suficiente pentru volumul mare de născuți prematur. Plus trebuie incubatoare în spitalele în care se naște, în maternități avem nevoie de incubatoare. Resursele nu cred că sunt îndeajuns în momentul de față pentru volumul mare care există de premature. Consider ca mai este nevoie de niște centre de terapie de nou născuți”, a declarat Alexandra Munteanu, medic specialist chirurgie pediatrică.

O problemă mare e lipsa medicilor de specialitate care ar putea salva sau îngriji născuții prematur. „Maternitățile se confruntă cu probleme legate de echipamente medicale, de dotare, în același timp și cu probleme legate de resursa umană, nu există suficiente cadre medicale, specialiști sau asistente de neonatologie”, a explicat Simona Vlădăreanu, medic primar neonatologie.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE