24 de cazuri noi cu tulpina din Marea Britanie în România. „Sunt șanse tot mai mari să devină tulpina dominantă”

24 de cazuri noi cu noua tulpină din Marea Britanie au apărut în România. Cazurile cu noua tulpină sunt predominante în Bucureşti, dar se regăsesc aproape pe tot teritoriul ţării. Sunt şanse din ce în ce mai mari ca această tulpină să devină dominantă în România, spun specialiştii MedLife.

Specialiştii diviziei de cercetare a grupului MedLife anunţă noi rezultate în cadrul studiului de secvenţiere a genomului virsului SARS-CoV2.

Astfel, din cele 90 de probe provenite în intervalul 25 – 29 ianuarie a.c. din Bucureşti, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Târgovişte, Ploieşti, Timişoara, Reşiţa, Hunedoara, Focşani, Lugoj, Chişineu Criş şi Slatina s-a constatat că 24 dintre acestea conţin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

Potrivit raportului, probele ce conţin noua tulpină provin din Bucureşti, 19 probe, din Cluj, 2 probe, din Tecuci, 1 probă, Reşiţa, 1 probă şi Timişoara 1 probă.

„Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică şi mai mare pe lotul nostru de studiu pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini şi transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalenţa pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, şansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne aşteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm şi alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvenţiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini şi pentru a identifica noi tulpini şi implicit eficienţa vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere al clinicii.

Specialiştii atrag atenţia că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluţiei noii tulpini, dinamica evidenţiată fiind o alertă în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor de siguranţă, iar în continuare, cea mai bună soluţie pentru oprirea răspândirii virusului este vaccinarea împotriva COVID-19.

„Nu ne-am aşteptat la o dinamică de o asemenea anvergură. Aceste noi rezultate vin să întărească previziunile lansate săptămâna trecută de către colegii noştri din cadrul diviziie de cercetare MedLife, legate de faptul că această tulpină are şanse mari să devină dominantă în următoarele săptămâni. Considerăm că autorităţile ar trebui să analizeze cu atenţie aceste informaţii şi să evalueze cu precauţie eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor de siguranţă pentru perioada următoare. În continuare vom susţine programul de secvenţiere, şi vom analiza probe, nu atât pentru tulpina din Marea Britanie care pare să devină dominantă caz în care anchetele epidemiologice devin inutile, cât pentru a sprijini autorităţile cu informaţii noi legate de apariţia şi transmiterea altor tulpini pe teritoriul României, cum ar fi cea sud africană, braziliană şi nu numai” a spus Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife.