Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca aflate în depozitele din România expiră peste câteva zile. Cele mai multe vor fi distruse deoarece nu mai este timp pentru a fi folosite sau donate.

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID, a anunţat că aproximativ 35.000 de doze de vaccin vor expira la finalul lunii.

Este vorba despre doze AstraZeneca, fabricate în urmă cu şase luni.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS

„Nu avem probleme cu depozitarea dozelor de vaccin. Totuşi, avem circa 35.000 de doze distribuite în centrele regionale de depozitare şi în centrele de vaccinare care expiră la 30 iunie”, a dezvăluit Valeriu Gheorghiţă.

Deoarece au rămas câteva zile până când dozele vor expira, autorităţile nu mai au timp să le folosească sau să le doneze.

„Puţin probabil să le putem folosi pâna la finalul lunii, puţin probabil să le putem dona. Probabil va fi folosit un mecanism de distrugere, sunt multe ţări care au această problemă”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Deoarece interesul pentru imunizare este în scădere, România a renunţat la o parte din cantitatea de vaccinuri pe care urma să o primească de la producători în această vară.