• Există câteva greșeli pe care le fac majoritatea iubitorilor de cafea, fără să știe măcar consecințele lor.
  • Cafeaua nu este doar o băutură revigorantă, ci un întreg ritual, fără de care mulți nu își pot imagina dimineața.
  • Există multe varietăți și metode de preparare, precum și o cantitate imensă de informații contradictorii despre efectul cafelei asupra organismului nostru. Unii scriu că este util, alții spun că este dăunător. De fapt, moderația este cheia.

Oamenii de știință susțin că, în general, consumul de cafea are un efect pozitiv asupra sănătății noastre. Dar numai cu o singură condiție – utilizare rezonabilă, moderată. Excesul de cofeină poate dăuna organismului.

Câtă cafea poți bea pe zi

Evită să bei mai mult de patru cesti (400 ml) de cafea pe zi dacă vrei sa eviți efectele negative. În acest caz, desigur, merită să iei în considerare puterea acestei băuturi. De exemplu, 400 ml de Americano conține mult mai multă cofeină decât aceeași cantitate de latte.

În primul rând, delirul excesiv al unui elixir revigorant este asociat cu tulburările de somn. Auzi des fraza: „Pot să beau cafea tare noaptea și să adorm fără probleme.” Da, dar calitatea somnului nu este aceeași.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

La urma urmei, orice ai spune, cofeina este un stimulent puternic. Unii oameni sunt mai sensibili la efectele cofeinei, în timp ce alții sunt mai puțin sensibili. Dar o ceașcă de cafea băută târziu poate duce în orice caz la dureri de cap matinale.

În al doilea rând, dozele mari de cofeină exercită o presiune mare asupra inimii, ceea ce poate duce la tulburări în funcționarea sistemului cardiovascular și nervos. Cei care sunt predispuși la hipertensiune ar trebui să fie foarte atenți.

Pot să beau cafea pe stomacul gol?

Primul lucru pe care îl fac oamenii dimineața este să bea cafea, însă ar trebui să fie atenți. Băutura aromatică crește nivelul zahărului din sânge și poate, de asemenea, agrava problemele digestive.

De asemenea, nu este o idee bună să bei cafea imediat după masă. Cert este că consmul de cafea poate interfera cu procesul digestiv și poate duce la dezechilibru intestinal. Cel mai bun moment pentru a bea cafeaua este la o oră după micul dejun.

Psihologul Michael Breus, specialist în somn, consideră că băutul cafelei să fie la 90 de minute după trezire. Cert este că atunci când ne trezim, nivelul de cortizol, hormonul stresului, crește în organism.

El este cel care ne ajută să scăpăm din somn, ne pregătește pentru activitate. Dacă bei cafea imediat după trezire, nu vei simți un val deosebit de forță, deoarece cortizolul a preluat deja această funcție. Și ce se întâmplă? După o oră și jumătate vei ajunge la o a doua doză de cafea pentru a obține efectul dorit.

Ce este în neregulă cu cafeaua nefiltrată?

Dacă zațul de cafea rămâne în apă fierbinte prea mult timp în timp ce faci o băutură, se eliberează substanțe care cresc nivelul de colesterol rău. Pentru a obține doar beneficii, este mai bine să treci la cafea cu filtru. Se dovedește că acest lucru subliniază aromele fine ale cafelei.

Cafeaua la filtru

Pentru a prepara cafeaua la filru, apa trece prin boabele de cafea macinate fara presiune, dar numai sub influenta gravitatiei. Procesul de gătit durează puțin mai mult, dar rezultatul merită.

Spre deosebire de espresso, cafeaua la filtru bine preparată are un gust curat și echilibrat. Uleiurile și particulele de cafea se dizolvă în mai multă apă pentru timpul necesar acestui proces. Nu se aplică presiune externă. Prin urmare, cafeaua la filtru are un gust mai blând și aciditatea sa este mult mai mică decât cea a espressoului.

Cafea instantă: bună sau nu?

Cafeaua instant este de obicei preferată de cei care nu au dorința și timpul de a prepara cafeaua obișnuită. Cu toate acestea, acest produs poate conține acid clorogenic, care poate afecta negativ funcția inimii.

De asemenea, conține mai multă cofeină. Prin urmare, consumul frecvent de cafea instant creează mai multă dependență. Este mai bine să cumpărați boabe de cafea bune pentru a profita la maximum de beneficiile și plăcerea băuturii.