• Având în vedere că există atât de multe tipuri diferite de demență, simptomele pot varia de la o persoană la alta.
  • Gama largă de potențiali precursori ai demenței face adesea dificilă stabilirea unui diagnostic – dar o parte a corpului poate oferi o anumită previziune asupra viitorului: nasul.
  • Care sunt cele cinci semne de demență pe care Trinh și alți experți spun că nasul le-ar putea detecta primul.

Având în vedere că există atât de multe tipuri diferite de demență, simptomele pot varia de la o persoană la alta. Primul semn de probleme ar putea fi orice, de la dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice, cum ar fi condusul, până la o creștere a problemelor financiare. Gama largă de potențiali precursori ai demenței face adesea dificilă stabilirea unui diagnostic – dar o parte a corpului poate oferi o anumită previziune asupra viitorului: nasul.

Medicul Dung Trinh, specialist în medicină internă și fondator al Clinicii Healthy Brain, spune pentru Best Life că, atunci când vine vorba de demență, simțul nostru olfactiv ar putea fi unul dintre primele lucruri afectate. Să știm ce să căutăm atunci când vine vorba de modificări ale mirosului poate oferi indicii importante care pot fi utile pentru diagnosticarea demenței”, explică el. Care sunt cele cinci semne de demență pe care Trinh și alți experți spun că nasul le-ar putea detecta primul.

Nu puteți recunoaște mirosurile familiare

Dacă mirosul de ștrudel cu mere crocante este și unul dintre lucrurile tale preferate, s-ar putea să te chinui să îl recunoști în anii premergători unui diagnostic de demență. O schimbare a memoriei olfactive este un simptom comun al bolilor cognitive, potrivit lui Trinh. Aceasta se poate manifesta prin dificultăți în recunoașterea mirosurilor familiare, cum ar fi faptul că nu vă puteți aminti mirosul unui fel de mâncare sau al unui parfum preferat”, explică el.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Mirosurile pot fi distorsionate ca urmare, făcându-vă să le percepeți pe cele familiare ca fiind diferite sau necunoscute”, spune Danny Dorsey, expert în sănătate mintală și fondator al unității de tratament medical Everlast Recovery Center. De asemenea, ați putea dezvolta o incapacitate de a mirosi cu totul mirosuri comune, cum ar fi menta și portocala”, adaugă Manisha Parulekar, MD, șef de divizie pentru geriatrie la Hackensack University Medical Center din New Jersey.

Observați o schimbare în intensitatea anumitor mirosuri

Intensitatea anumitor mirosuri se poate schimba, de asemenea, ca urmare a demenței, potrivit lui Trinh. Puteți observa că mirosul anumitor parfumuri pare prea puternic sau prea slab”, spune el.

Dorsey adaugă că s-ar putea, de asemenea, să dezvoltați un simț sporit al mirosului în general, care este cunoscut sub numele de hiperosmie. Acest lucru poate face ca mirosurile copleșitoare și neplăcute să devină insuportabile”, explică el, menționând că acest lucru ar putea să vă determine să experimentați o sensibilitate crescută la anumite mirosuri, cum ar fi parfumurile sau produsele de curățare”.

Nu mai puteți distinge între diferite mirosuri

Un alt precursor al unui diagnostic de demență ar putea fi identificarea slabă a mirosurilor”, potrivit lui Parulekar. Acest lucru se datorează faptului că declinul cognitiv vă poate face să vă pierdeți capacitatea de a distinge un miros de altul”, explică ea.

Trinh se referă la acest lucru ca la o schimbare în identificarea mirosului”. Cu alte cuvinte, s-ar putea să observați că începeți să aveți dificultăți în identificarea mirosurilor, cum ar fi să faceți distincția între anumite parfumuri sau să faceți diferența între un miros plăcut și unul neplăcut”.

Miroși lucruri care nu sunt acolo

Demența vă poate distorsiona simțul olfactiv, făcând ca parfumurile care vă plăceau cândva să vă miroasă îngrozitor – dar aceasta nu este singura schimbare pe care o puteți experimenta.

Potrivit lui Trinh, puteți dezvolta, de asemenea, halucinații olfactive”, care sunt cunoscute sub numele de phantosmia. Acest lucru înseamnă că  simțiți mirosuri neplăcute care nu sunt prezente, cum ar fi mirosuri urât mirositoare sau mirosuri de arsură”. Aceste halucinații aproape întotdeauna constau în mirosuri neplăcute cum ar fi pește sau ouă stricate, benzină, sau excremente”, potrivit Science Direct.

Nu mai poți mirosi nimic

Puteți experimenta o multitudine de modificări ale mirosului ca urmare a demenței, dar unul dintre cele mai frecvente – și cele mai timpurii – simptome este pierderea totală a simțului olfactiv.

„Atunci când asimilăm mirosuri, semnalele călătoresc din partea frontală a creierului și trec prin hipocampus – partea creierului responsabilă de memorie. Dacă celulele hipocampusului sunt degenerate sau deteriorate, atunci semnalele olfactive nu vor fi procesate”, spune pentru Best Life Nancy Mitchell, RN, asistentă medicală cu peste 37 de ani de experiență în tratarea pacienților cu demență. Spunem că există o deconectare în calea de comunicare pentru a procesa acest simț al mirosului. Scăderea sănătății celulelor în aceste zone cheie se datorează adesea acumulării de plăci, afectând astfel funcțiile obișnuite.”