• Melanomul este cel mai periculos dintre toate tipurile de cancer.
  • Cancerul de piele este al treilea cel mai frecvent.
  • Principalul semnal al bolii sunt alunițele care și-au schimbat dimensiunea și forma, precum și cele care apar brusc pe piele.

Melanomul este cel mai periculos dintre toate tipurile de cancer. Din păcate, nu este chiar atât de rar, cancerul de piele este al treilea cel mai frecvent. Din fericire, boala poate fi tratată dacă este depistată în stadii incipiente. Principalul semnal al bolii sunt alunițele care și-au schimbat dimensiunea și forma, precum și cele care apar brusc pe piele.

Iată care sunt cele mai importante cinci semne care arată că ceva nu este în regulă cu alunițele tale și că trebuie să mergi urgent la medic.

Simetrie

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

O aluniță ce nu prezintă nici un pericol este simetrică. Dacă o parte a acesteia este mult mai mare decât cealaltă, dacă forma jumătăților sale este foarte diferită, alunița poate fi malignă și este mai bine să o arăți unui medic.

Culoare

Palidă, cu o culoare uniformă, acestea sunt semnele unei alunițe sănătoase. Dacă o aluniță se întunecă brusc sau nu are o culoare uniformă, consultă un medic, acesta poate fi un semn periculos!

Dimensiune

Determinarea mărimii sigure este foarte simplă: atașează capătul bont al unui creion obișnuit la aluniță. Dacă alunița ta este mai mică, totul este în regulă, dar dacă dimensiunea marginii sale depășește diametrul unui creion, este mai bine să mergi la un medic.

Margini ascuțite

O aluniță care nu e periculoasă are întotdeauna margini clar definite. Dar dacă observi că la unele dintre alunițele tale marginile s-au estompat sau au devenit indistincte, consultă imediat un medic!

Schimbare

Orice modificare a culorii, formei sau mărimii unei alunițe cunoscute reprezintă un motiv pentru a consulta un dermatolog. În mod normal, alunițele nu ar trebui să se schimbe, dacă o fac, este mai bine să consulți un specialist.