6 cazuri de reinfectare cu SARS Cov 2, analizate de ECDC. Ce au descoperit experții

6 cazuri de reinfectare cu SARS Cov 2, analizate de ECDC. Ce au descoperit experții
  • Tot mai multe cazuri de reinfecţie cu SARS Cov 2 apar în lumea întreagă
  • Experţii ECDC (Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor) au publicat o analiză a mai multor cazuri de reinfecţie din lume
  • Analiza arată că imunitatea dată de Covid are legătură cu severitatea bolii
  • O persoană asimptomatică poate avea o imunitate de scurtă durată
  • Analiza ECDC făcută pe 6 cazuri de reinfecţie mai arată şi că a doua reinfectare poate avea loc cu o tulpină diferită a virusului SARS Cov 2

Ai auzit şi tu despre tot mai multe cazuri de oameni care s-au reinfectat cu Covid 19. Experţii de la Centrul  European de Prevenire şi Control al Bolilor au publicat recent o sinteză despre mai multe cazuri de reinfecţie cu SARS Cov 2 raportate în diferite ţări.

Datele se bazează pe rapoarte recente publicate sau apărute ca publicaţii preliminare din Hong Kong, Nevada, SUA, Belgia, Ecuador şi India. Mai există şi alte rapoarte în media despre cazuri din Olanda şi Spania, dar şi despre multe alte cazuri la nivel global.

Secvenţierea genetică a virusului în aceste cazuri arată clar că este vorba despre o a doua infecţie cu SARS Cov 2, după o primă infecţie confirmată, şi nu despre o prelungire a bolii.

Mai mult, în aceste cazuri analizate în raportul ECDC apare şi informaţia conform căreia a doua reinfecţie are loc în toate aceste cazuri analizate cu o tulpină diferită a virusului, semn că SARS COV 2 a suferit deja mutaţii.

Analiza ECDC mai scoate la iveală un lucru interesant: amploarea răspunsului imun pare să fie asociată cu severitatea bolii şi există indicii că imunitatea legată de anticorpii împotriva SARS Cov 2 poate să nu fie de lungă durată la cei care au avut infecţii asimptomatice sau simptome uşoare.

Datele experţilor ECDC conduc la concluzia că majoritatea pacienţilor par să dezvolte un răspuns imun în urma unei prime infecţii cu SARS Cov 2, dar că această imunitate poate scădea în timp. Acest lucru pare să vizeze mai mult persoanele cu o primă infecţie mai puţin severă, aşa cum este în cazul celor 6 pacienţi incluşi în analiza ECDC.

Uite cazurile, pe scurt:

Hong Kong

La jumătatea lunii august un bărbat de 33 de ani se infectează cu SARS COV2. Se întâmpla la 142 de zile de la primul rezultat pozitiv la un test PCR. Dacă simptomele au fost mai severe prima dată, a doua oară omul a fost asimptomatic.

Nevada, SUA

Un tânăr de 25 de ani iese pozitiv la test pe 18 aprilie. Are durere în gât, tuse, dureri puternice de cap şi greaţă. Pacientul a fost testat negativ de două ori în săptămânile scurse de la dispariţia simptomelor, dar pe 31 mai s-a simţit din nou rău. De data aceasta însă forma de boală a fost mult mai severă, pacientul având nevoie de oxigenoterapie. În acest caz a fost vorba despre două infectări independente, cu tulpini diferite de SARS COV 2.

Belgia

O femeie de 52 de ani a fost diagnosticată pe 9 martie cu infecţia, după ce a avut simptome specifice. La trei luni de la simptomele iniţiale, pacienta a mers din nou la medic, unde rezultatul a ieşit pozitiv. Analizele de laborator au arătat clar o infecţie cu tulpini diferite, iar severitatea bolii aproximativ la fel în cele două momente ale infectării. 

Ecuador

Un bărbat de 46 de ani a venit la medic pe 12 mai 2020, după trei zile în care a avut dureri de cap şi somnolenţă. A fost diagnosticat cu SARS COV2, iar pe 3 iunie testul a ieşit negativ.  Pe 20 iulie însă, după ce pacientul a intrat în contact cu o rudă infectată, testul său a ieşit din nou pozitiv, iar forma de boală a fost mult mai severă ca prima. Din nou, tulpini diferite ale virusului.

India

Două cazuri de reinfecţie au fost raportate şi în India, ambele la oameni din cadrul personaluli medical care îngrijeşte pacienţi cu Covid. În ambele cazuri a fost vorba despre variante diferite ale virusului SARS COV 2.

Sintetizând, patru dintre pacienţi au raportat simptome în timpul primului episod al infectării, iar în India au fost detectate două cazuri asimptomatice în timpul controlului de rutină al angajaţilor din domeniul sănătăţii. Imaginea clinică a episodului de reinfecţie a fost diferită în cele şase cazuri: trei reinfecţii au fost probabil asimptomatice, o persoană a prezentat simptome uşoare, una a prezentat simptome moderate şi una a necesitat spitalizare cu oxigenoterapie.

LocVârsta pacientuluiPrimul episodIntervalAl doilea episodPublicaţie
Hong Kong33 de aniSimptomatic142 de zileAsimptomaticeEvaluare inter pares
Nevada, Statele Unite ale Americii25 de aniSimptomatic48 de zileSimptomatic cu spitalizarePublicaţie preliminară
Belgia52 de aniSimptomatic93 de zileSimptomaticEvaluare inter pares
Ecuador46 de aniSimptomatic63 de zileSimptomaticPublicaţie preliminară
India25 de aniAsimptomatic108 zileAsimptomaticPublicaţie preliminară
India28 de aniAsimptomatic111 zileAsimptomaticPublicaţie preliminară