• Tânăra se află la Institutul „Matei Balș”
  • Ea nu a călătorit în străinătate
  • O anchetă DSP va stabili cum a ajuns ca această tânără să se infecteze
  • Această tulpină este cu 70% mai contagioasă

A apărut primul caz din România confirmat cu noua tulpină a coronavirusului, confirmată la Institutul „Matei Balș”. Este vorba despre o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu.

Medicul Cătălin Apostolescu, de la Matei Balș, a declarat, pentru MEDIAFAX, că tânăra de 27 de ani din Giurgiu s-a prezentat la camera de gardă a institutului în data de 3 ianuarie cu simptomatologie minimă.

„I s-a recoltat testul și la testul PCR s-a observat că apăreau niște mutații suspecte. Din acest motiv s-a cerut procesul de secvențiere. În ancheta epidemiologică făcută la nivel de cameră de gardă, singura informație pe care o avem este că doamna nu a călătorit în afara țării”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul Apostolescu.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Întrebat dacă femeia a avut contact cu persoane venite din străinătate, Apostolescu a spus că „ancheta epidemiologică amănunțită începută vineri urmează să furnizeze și astfel de informații”.

Tânăra a fost externată și acum se află în izolare la domiciliu. Medicii spun că se așteptau ca astfel de cazuri să apară și în România.

Ministerul Sănătății a confirmat informația și a anunțat că va continua să supravegheze cazurile suspecte.

„Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte.

Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare. Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor”, scrie în informarea Ministerului Sănătății.

Se pare că această tulpină este mai contagioasă. Vaccinarea duce la o infectare a mai puținor oameni și, implicit, rata de apariție a mutațiilor ar trebui să fie mai mică. Din câte au comunicat cei de la Pfizer, această nouă tulpină este sensibilă la serul anti- COVID-19 și vaccinul este eficient și importiva noii tulpini”, a spus, în direct, la Aleph News, medicul Voichița Lăzureanu. 

Nu e o surpriză că a ajuns și în România. Această strategie trebuie actualizată la situația epidemiologică. Multe țări și-au schimbat strategia din mers”, a spus, la Aleph News, medicul Octavian Jurma.

Această tulpină a fost descoperită prima dată în Marea Britanie, în noiembrie 2020. Ea este mult mai contagioasă, față de cea inițială. Din această cauză, Londra a intrat în stare de urgență.