A doua tranșă de vaccin anti-COVID a ajuns. De ce s-a schimbat modalitatea de livrare

  • A doua tranșă de vaccin pentru București a ajuns în această dimineață în România.
  • Tranșa a venit de data aceasta pe cale aeriană, tranșa anterioară a venit cu camioanele.
  • Se pot face prioritizări în funcție de disponibilitatea vaccinului.

Suntem în a treia zi a campanie de vaccinare și multe întrebări își așteaptă, în continuare, răspunsurile.

De ce s-a schimbat modalitatea de livrare

Astăzi a venit a doua tranșă de vaccin, prima tranșă a fost transportată cu camionetele. De data asta, ajunge la noi pe cale aeriană.

„Pe de-o parte este vorba despre urgența acestor transporturi. Compania Pfizer și-a asigurat lanțul logistic și are răspunderea de a transporta aceste doze.

40.950 de doze au venit la București. Noi am vrut să vedem cum vine vaccinul, mai ales că prima tranșă a venit pe cale terestră și ne așteptam să vină camioane nu avioane.” spune analistul Bogdan Nicolae.

Subprioritizarea vaccinării

În alte state, strategia de vaccinare a vizat imunizarea persoanelor vulnerabile și a bătrânilor. Același lucru nu a fost posibil și în România, aici unde s-a ales o imunizare a cadrelor medicale care nu se prea înghesuie la vaccinare.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Nu sunt prevăzute, cel puțin în strategia românească, acest tip de subprioritizări. Sunt țări europene care au prevăzut în strategie persoanele peste 80 de ani, ulterior a celor peste 70 de ani și tot coboară grupa de vârstă și a celor cu boli cronice.

Ne propunem să înființăm un număr suficient de mare de centre de vaccinare, acest lucru ia în calcul accesul tuturor categoriilor de persoane din această etapă.”

În plus acesta a mai menționat și că: „În strategia de vaccinare scrie cât se poate de clar, în funcție de disponibilitatea vaccinurilor se pot derula subprioritizări în fiecare grupă de vaccinare.

Este foarte posibil ca în etapa a doua să existe subprioritizări, dar ce vă pot spune este că vor fi pfcute pe criterii strict medicale, epidemiologice, care să permită, așa cum fac și alte țări, o atingere a beneficiilor maxime din această vaccinare.”