• De multe ori la ora prânzului desfacem o pungă de chipsuri – dar poate că ar trebui să te gândești de două ori înainte de face asta.
  • Cu textura lor crocantă, satisfăcătoare și cu gustul lor sărat, cu toții putem fi iertați pentru că ne permitem să ne răsfățăm cu o gustare atât de la îndemână.
  • Consumul a aproximativ 160 de grame de chipsuri în fiecare zi, timp de o lună, poate crește factorii legați de ateroscleroză.

De multe ori la ora prânzului desfacem o pungă de chipsuri – dar poate că ar trebui să te gândești de două ori înainte de face asta. Cu textura lor crocantă, satisfăcătoare și cu gustul lor sărat, cu toții putem fi iertați pentru că ne permitem să ne răsfățăm cu o gustare atât de la îndemână.

Dar, atunci când sunt consumate cu prea multă regularitate, chipsurile pot reprezenta o problemă pentru sănătate. Și totul se datorează conținutului lor de grăsimi, despre care experții spun că determină în mod activ îngroșarea sau întărirea arterelor, cunoscută sub numele de ateroscleroză.

Potrivit The American Journal of Clinical Nutrition, consumul a aproximativ 160 de grame de chipsuri în fiecare zi, timp de o lună, poate crește factorii legați de ateroscleroză.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Nutriționistul Rory Batt de la Marvin’s Den a explicat că combinația dintre rigidizarea arterelor, inflamația și acumularea de colesterol LDL oxidat oferă condițiile perfecte pentru formarea de cheaguri de sânge periculoase.

O anumită coagulare a sângelui este esențială

Cheagul de sânge este, bineînțeles, necesar pentru a opri sângerarea excesivă a vaselor de sânge rănite, dar dacă aceste aglomerări asemănătoare unui gel nu se dizolvă în mod natural, ele pot duce la complicații grave de sănătate.

Este suficient ca un cheag să blocheze o arteră sau o venă pentru a declanșa o problemă care pune viața în pericol, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Roy explică faptul că ingredientele problematice din chipsuri sunt uleiurile de floarea-soarelui și de rapiță folosite pentru a le prăji sau coace.

Aceste uleiuri conțin acizi grași (polinesaturați) care sunt volatili și delicați – sunt sensibili la temperatură”, spune el.

Temperaturile ridicate pot provoca mutații în structura acizilor grași pe care îi conțin aceste uleiuri. La nivel chimic, acizii grași au devenit practic oxidați, prin pierderea de electroni. Acest proces creează lucruri numite radicali liberi, care sunt inevitabil consumați ca parte a uleiului de pe chipsuri. Aceștia sunt foarte reactivi, inflamatori și dăunători pentru celulele organismului.”

Iar gustările cu chipsuri duc, de asemenea, la o acumulare de colesterol rău oxidat, cunoscut și sub numele de LDL, în pereții arterelor.

Ce pot face în această privință?

Din fericire, poți face multe lucruri. Nutriționistul spune că o dietă bogată în fructe și legume ar trebui să contribuie la reducerea efectelor oxidative ale consumului de chipsuri.

Batt a spus: Aș sugera să faceți exerciții fizice și să limitați consumul de chipsuri la un moment dat. Asigurați-vă că consumați multe fructe și legume bogate în antioxidanți, precum și pește și uleiuri de pește pentru a ajuta la reducerea stresului oxidativ și a inflamației.”

În timp ce chipsurile pot conduce într-adevăr procesele care declanșează cheaguri de sânge, Batt spune că a fost important să precizeze că în prezent nu există nici o cercetare care să lege ferm chipsurile de cheagurile asemănătoare gelului. El a spus: Știm că consumul de chipsuri este asociat cu factori care determină ateroscleroza.