• În fiecare an, aproximativ 78 000 de persoane din Marea Britanie mor din cauza fumatului, iar multe altele suferă de cancere debilitante legate de fumat.
  • Experții au solicitat mai multe măsuri pentru a contribui la reducerea ratei fumatului.
  • Se știe că fumatul provoacă cel puțin 15 tipuri de cancer, printre care cel pulmonar, de laringe, de esofag, de cavitate bucală, de nazofaringe, de faringe, de vezică, de pancreas, de rinichi, de ficat, de stomac, de intestin, de col uterin, de leucemie și de cancer ovarian.

Potrivit unui nou studiu, 61% din cazurile de cancer pe an – care sunt legate de sărăcie – ar fi putut fi prevenite dacă oamenii ar fi renunțat la fumat. Se știe că fumatul provoacă cel puțin 15 tipuri de cancer, printre care cel pulmonar, de laringe, de esofag, de cavitate bucală, de nazofaringe, de faringe, de vezică, de pancreas, de rinichi, de ficat, de stomac, de intestin, de col uterin, de leucemie și de cancer ovarian.

Experții din Marea Britanie și Franța au constatat că, în general, cancerul era cu 17% mai frecvent în rândul celor mai defavorizați comparativ cu cei mai bogați. Studiul, publicat în PLOS ONE, a constatat, de asemenea, că un procent uimitor de 21% din cancerele din rândul celei mai defavorizate cincimi de englezi au fost cauzate de fumat.

Între timp, doar 9,7% dintre cancerele din rândul celor mai bogați britanici au fost atribuite fumatului. Acest lucru i-a determinat pe experți să solicite mai multe măsuri pentru a contribui la reducerea ratei fumatului – în special în zonele mai defavorizate.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Dacă nimeni nu ar mai fuma, cercetătorii au estimat că 61% din cancerele legate de fumat ar putea fi prevenite. Iar dacă toată lumea ar fuma la fel de puțin ca cei mai bogați oameni, ar exista cu peste 5.000 de cazuri de cancer legate de sărăcie diagnosticate anual.

Acest lucru ar însemna că ar putea fi evitate 16.000 de cazuri de cancer în rândul britanicilor. Cercetătorii au solicitat o investiție mai mare în serviciile de renunțare la fumat, despre care spun că ar putea economisi miliarde de dolari pentru sistemul național de sănătate.

Autorul principal al studiului, Nick Payne, de la Cancer Research UK, a declarat: „Acest studiu este primul de acest gen care evaluează cantitativ contribuția fumatului la incidența cancerului asociată cu deprivarea în Anglia. Constatările ajută la confirmarea faptului că fumatul este principalul factor determinant al inegalităților în ceea ce privește incidența cancerului în Anglia, prin urmare, măsurile politice ar trebui să continue să reducă prevalența fumatului, cu un accent specific pe populațiile cele mai defavorizate.”

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat incidența bolii legate de fumat între 2013 și 2017. Apoi au comparat aceste cifre cu prevalența fumatului între 2003 și 2007. Potrivit ASH, fumatul este mult mai frecvent în rândul persoanelor cu venituri mai mici.

Organizația caritabilă a declarat că acest lucru se datorează faptului că în zonele defavorizate oamenii au mai multe șanse să se confrunte cu stresul, plictiseala și lipsa de sprijin – lucruri de care fumătorii au nevoie pentru a renunța la fumat.

Anterior, experții au dezvăluit că există fumatul la mâna a treia, care poate provoca complicații grave. Acesta ar putea fi fumul care persistă pe hainele și pe obiectele de uz casnic, cum ar fi lenjeria de pat și canapelele.