• Actorul spune că afecțiunea i-a lezat capacitatea de a vedea, de a auzi și chiar de a merge.
  • Vasculita este atunci când există o inflamație a vaselor de sânge, ceea ce face ca „acestea să se îngroașe”.
  • Cauzele pentru această tulburare autoimună nu sunt „pe deplin înțelese”. Cu toate acestea, s-ar putea datora geneticii oamenilor și istoricului lor medical anterior.

Actorul american Ashton Kutcher a dezvăluit că a avut vasculită, o afecțiune autoimună rară, care l-a făcut să își piardă capacitatea de a vedea, auzi și merge, potrivit Independent.

În timpul unei avanpremiere a unui episod viitor al emisiunii „Running Wild with Bear Grylls” de la National Geographic: The Challenge, obținut de Access Hollywood, Kutcher a detaliat modul în care afecțiunea l-a „doborât”.

„În urmă cu doi ani, am avut această formă ciudată și foarte rară de vasculită, care mi-a distrus vederea, mi-a distrus auzul, mi-a distrus tot echilibrul”, a spus el. „Mi-a luat un an să recuperez totul.”

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

De asemenea, el a recunoscut că este „norocos că este în viață”, înainte de a preciza cum a văzut această sperietură de sănătate ca pe un „lucru care [a fost] făcut pentru” el, care l-a ajutat ca viața să devină „mai distractivă”.

Iată tot ceea ce trebuie să știți despre vasculită, de la simptomele sale de început până la diferitele forme de tratament.

Ce este vasculita?

Vasculita este atunci când există o inflamație a vaselor de sânge, ceea ce face ca „vasele de sânge să se îngroașe”, după cum notează Mayo Clinic. Ca urmare, acest lucru poate împiedica circulația corectă a sângelui și poate deteriora organele.

Care sunt simptomele?

Unele simptome ale afecțiunii includ dureri de cap, pierdere în greutate, oboseală, febră și dureri generale ale corpului.

În afară de aceste semne mai generale ale vasculitei, unele simptome mai specifice pot include țiuitul la o ureche și durerile de stomac după ce mănânci.

Unele persoane cu această afecțiune au experimentat, de asemenea, o pierdere temporară a vederii și o senzație de amorțeală sau slăbiciune la nivelul mâinilor sau picioarelor.

Care sunt cauzele vasculitei și ce îi expune pe oameni la riscul de a o contracta?

Potrivit Mayo Clinic, cauzele pentru această tulburare autoimună nu sunt „pe deplin înțelese”. Cu toate acestea, s-ar putea datora geneticii oamenilor și istoricului lor medical anterior.

Afecțiunea ar putea fi, de asemenea, rezultatul faptului că sistemul imunitar al oamenilor „atacă din greșeală celulele vaselor de sânge”, ceea ce ar putea fi declanșat de infecții precum hepatita B și hepatita C sau de cancere ale sângelui.

În timp ce orice persoană ar putea dezvolta simptome de vasculită, printre lucrurile care pot crește riscul de diverse afecțiuni se numără vârsta, istoricul familial și istoricul cu tulburări imunitare, cum ar fi lupusul.

Medicamentele pot fi, de asemenea, un factor de risc, deoarece vasculita poate fi declanșată de „hidralazină, alopurinol, minociclină și propiltiouracil”.

Care sunt diferitele tipuri de tratamente?

Potrivit Mayo Clinic, tratamentele se axează, în principal, pe controlul inflamației vaselor de sânge și pe monitorizarea oricăror afecțiuni de bază care ar putea determina apariția vasculitei.

Mai exact, un medicament frecvent utilizat pentru a controla inflamația datorată vasculitei este un medicament corticosteroid numit prednison. Deși alte tipuri de medicamente pot varia, cele pe care le iau oamenii depind de cât de severă este vasculita lor.

În unele cazuri, atunci când vasculita provoacă o „umflătură în peretele unui vas de sânge”, cunoscută și sub numele de anevrism, este posibil ca oamenii să fie nevoiți să se supună unei „intervenții chirurgicale pentru a reduce riscul de ruptură”.