• Organizaţia Mondială a Sănătăţii este acuzată că a conspirat cu Ministerul Sănătăţii din Italia pentru a elimina un raport Covid-19
  • Documentul ar dezvălui gestionarea defectuoasă la începutul pandemiei de coronavirus
  • Raportul era destinat prevenirii viitoarelor decese

OMS a fost acuzată că a conspirat cu Ministerul Sănătăţii din Italia pentru a elimina un raport care dezvăluie gestionarea defectuoasă la începutul pandemiei de coronavirus, scrie The Guardian.

Scopul publicării documentului, realizat de omul de ştiinţă al OMS Francesco Zambon şi de 10 colegi din întreaga Europă, era de a preveni viitoarele decese cauzate de Covid-19 și apărea în contextul în care Italia a fost prima țară europeană lovită de pandemie. Raportul a fost finanţat de guvernul din Kuweit, pentru a furniza informaţii ţărilor care nu erau încă afectate.

Denumit „O provocare fără precedent: primul răspuns al Italiei la Covid-19“, documentul a fost publicat pe site-ul OMS pe 13 mai, urmând ca a doua zi să fie eliminat de pe platformă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Raportul de 102 pagini dezvăluia faptul că planul Italiei privind pandemia nu a fost actualizat din 2006 şi că, din cauza nepregătirii, răspunsul iniţial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic şi creativ“. În plus, ar fi fost nevoie de timp pentru ca informaţiile oficiale să devină disponibil.

Documentul ar fi fost eliminat la cererea directorului general adjunct al OMS pentru iniţiative strategice, Ranieri Guerra. El a fost responsabil pentru actualizarea planului de pandemie, conform noilor orientări stabilite de OMS şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

La acea vreme, OMS nu a explicat de ce a fost eliminat raportul, dar a declarat săptămâna trecută că „conţine inexactităţi şi neconcordanţe“.

Raportul nu a criticat guvernul italian, dar a evidenţiat criticile cu care se confruntă în gestionarea pandemiei, pornind de la premisa vechiului plan de pandemie, care a fost doar reconfirmat şi nu a fost actualizat în 2017. Echipa a verificat cu atenţie acest lucru şi a constatat că toate planurile care au venit după 2006 au fost doar copiate şi lipite – nu s-a schimbat niciun cuvânt sau virgulă în text“, a spus Zambon.