• Administrația americană pentru alimente și medicamente a aprobat vineri spray-ul nazal pentru migrene al Pfizer Inc.
  • Medicamentul, Zavzpret, a fost aprobat pentru tratamentul migrenei acute, a precizat compania.
  • „se așteaptă ca prețul să fie comparabil cu cel al altor medicamente pentru migrene aprobate de FDA”.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration) a aprobat vineri spray-ul nazal al Pfizer pentru migrene, oferind pacienților acces la o opțiune de ameliorare a durerii cu acțiune rapidă.

Medicamentul Zavzpret, cunoscut și sub numele de zavegepant, a fost aprobat pentru tratamentul migrenei acute cu sau fără aură la adulți, a precizat compania. Aura se referă la orice tulburare neurologică care apare cu puțin timp înainte sau în timpul apariției migrenelor. Medicamentul, al cărui preț va fi dezvăluit după lansarea sa din iulie, „se așteaptă ca prețul să fie comparabil cu cel al altor medicamente pentru migrene aprobate de FDA” care aparțin aceleiași clase, a declarat Pfizer pentru Reuters.

„Medicamentul (Pfizer) are două avantaje principale față de antagoniștii CGRP mai vechi: este sigur pentru persoanele cu factori de risc cardiovascular și, în al doilea rând, nu provoacă cefalee de suprasolicitare a medicamentelor”, a declarat Dr. Emad Estemalik, psihiatru la Cleveland Clinic.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Noul medicament nu este primul spray nazal pentru migrene, deși Dr. Emad Estemalik, specialist în cefalee la Cleveland Clinic, a declarat că ameliorarea rapidă, de 15 minute, oferă medicamentului un avantaj față de tratamentele orale existente. Pfizer speră să obțină un avantaj competitiv în categoria medicamentelor împotriva migrenei cu Zavzpret, pe care Biohaven l-a numit „Epipenul migrenei”, pentru acțiunea sa rapidă.

Aprobarea FDA se bazează pe datele unui studiu în fază avansată care a arătat că medicamentul, în comparație cu un placebo, s-a dovedit superior în 13 din 17 obiective, inclusiv ameliorarea durerii în 15 minute, funcționarea normală la 30 de minute și revenirea la normal la două ore. Aproximativ 39 de milioane de persoane din Statele Unite suferă de migrenă, potrivit Migraine Research Foundation.