Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vineri utilizarea vaccinului produs de Pfizer la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Este primul ser anti-COVID-19 aprobat în spațiul european pentru copiii cu vârste sub 16 ani. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș” din Capitală a spus la Aleph News că părinții nu mai au de ce să se teamă în privința vaccinării celor mici.

„Hotărârea venită de la EMA era așteptată și se bazează pe datele din studiile clinice din ultimele luni și lucrurile sunt clare. Partea de eficacitate este chiar mai bună decât în cazul adulților. Mai ales că cei mici nu au în general afecțiuni cronice, nu intră în discuție alte motive care să interfere. Trebuie să luăm în calul că ei sunt vectori și că pot să transmită mai departe”, a spus medicul.

De asemenea, Adrian Marinescu a atras atenția aupra a două aspecte: cei mici pot face o formă severă a bolii și pot să transmită virusul celor din familie care au afecțiuni cronice sau sunt în vârstă. Medicul a vorbit și despre temerile părinților.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

„Era aceeași discuție legată și de vaccinarea adulților. Poate că această reticență se referă la faptul că nu exista experiență. Ultimele șase luni cred că au demonstrat foarte clar la nivelul mapamondului sunt zeci de milioane de oameni vaccinați. Eu cred că acum lucrurile sunt clare”, a adăugat medicul.