• Adrian Marinescu: Pulsoximetru nu trebuie să lipsească din casă, e o mare discrepanță între ceea ce simte și parametrii saturației de oxigen
  • Adrian Marinescu: Procentul celor care vor să se vacineze e peste 95% din cei din spitale
  • Adrian Marinescu: Matei Balș va folosi în continuare Remdesivir dacă îl vom avea

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Matei Balș” a fost invitatul lui Marius Tucă în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”. Medicul a vorbit despre pandemie, despre cum se descurcă, având în vederea lipsa cadrelor medicale, despre tratament și vaccinare.

Adrian Marinescu: „La noi nu stau pacienții pe holuri, ci în camera de gardă, trebuie să internăm 300 de pacienți și nu au cum sa acopere spitalele COVID, Matei Balș are 30 pe zi, 15 la alte spitale, diferența e ceea ce se vede în camera de gardă, ne-ar trebui o capacitate de 80.”

„E important să primească tratament din prima secundă, mai ales oxigen, imporovizăm aceste paturi în camera de gardă. Nu înseamnă că ne dorim situația asta, e nevoie ca toate spitalele să meargă cu un dublu circuit.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Adrian Marinescu: „Vaccinarea în vară. În a doua etapă și cei fără factor de risc. Toamna viitoare va fi mai bine ca acum.”

Adrian Marinescu a vorbit despre cum se descurcă, având în vedere lipsa de medici din spitale.

Adrian Marinescu: „Avem același personal medical cu mici diferențe, un număr de paturi cu mici diferențe e cam același. Noi detașăm medici la spitalele suport, chiar dacă sunt destul de mulți, ei fac f multe lucruri. Infecționiștii sunt obligați să consulte pentru tot ce înseamnă infecție cu SARS-CoV-2.”

Adrian Marinescu: Pulsoximetru nu trebuie să lipsească din casă

Adrian Marinescu: „Vorbesc aproape zilnic cu dr. Ion Alexie din SUA, facem schimb de experiență, ce e în SUA e și la noi, pulsoximetru nu trebuie să lipsească din casă, e o mare discrepanță între ceea ce simte și parametrii saturației de oxigen.”

„Dacă un pacient are o lipsă de aer de câteva zile e suficient să se agraveze, după câteva zile cu o saturație mică în sânge poate fi ireversibil. CT trebuie făcut ca un screening pentru toți. Prima evaluare a medicului de familie prin telefon trebuie să înceapă cu pulsoximetru.”

Adrian Marinescu: Valul doi vine cu un virus care nu e mai agresiv, dar se transmite mai ușor

Adrian Marinescu despre ce se va întâmpla în luna decembrie: „Va fi o carantină punctuală, dacă în orașul x nu rezolv cu măsurile de până acum, nu există altă variantă decât un lockdown cu nuanțe, aceste zone în carantină se vor uni. Depinde cât testăm ca să aflăm câți sunt pe zi.”

Adrian Marinescu despre medicamentele folosite în tratarea COVID-19: „Arbidol e o vedetă la îndemână, pentru pacientul care stă acasă la debutul simptomelor, Favipiravir e tot un antiviral, nu e nou, e utilizat tot pentru formele virale și medii. Matei Balș va folosi în continuare Remdesivir dacă îl vom avea.”

Adrian Marinescu: „Procentul celor care vor să se vaccineze e peste 95% din cei din spitale.”