• A început vaccinarea cadrelor medicale din România
  • Mihaela Anghel, asistentă medicală, este prima persoană vaccinată la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”
  • Adrian Streinu-Cercel, printre primii medici vaccinați: Vaccinul este superb din punctul de vedere al modului în care a fost conceput

Duminică, la ora 9.00, a început campania națională de vaccinare împotriva coronavirusului.

Campania de vaccinarea începe în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

În urmă cu zece luni intra pe poarta Institutului Matei Balș. Profesorul Adrian Streinu-Cercel a declarat duminică dimineață, după ce a fost dat startul campaniei de vaccinare împotriva COVID în România că a fost o muncă titatnică pe parcursul acestor luni. „Am încercat să vedem fiecare mecansim de inducere a bolii și cum putem să intervenim asupra acestor mecanisme cu medicamentele pe care le aveam.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

El se află printre primele cadre medicale vaccinate.

Adrian Streinu-Cercel: „Fiecare care vine aici dorește să se vaccineze, e vorba de dorința de a se vaccina, nu e vorba că-l împinge cineva de la spate.”

„Vaccinul este superb din punctul de vedere al modului în care a fost conceput. Sunt practic niște grămăjoare mici de grăsime și în interiorul acestor grămăjoare este pusă o moleculă de ARN, care induce în organismul nostru producerea acelei molecule de vârf – spike – pe urmă celelalte celule vin și fac treaba și fac anticorpul necesar, ca atunci când vine virusul să fie inactivat de la poarta de intrare. Ceea ce este nemaipomenit.”

Pentru a ajunge la imunizarea de masă este nevoie ca 70% din populație să se vaccineze. Profesorul Streinu-Cercel a fost întrebat cum crede că ar putea fi convinși românii să se vaccineze.

Adrian Streinu-Cercel: „Nici nu se pune problema să convingem pe cineva. Dacă lumea nu pricepe că din acest virus se moare, e problema lor. Statul, respectiv statele europene au pus la dispoziția cetățenilor acest vaccin. Vor să se vaccineze, bine. Nu vor să se vaccinee, iarăși bine. Însă, dacă se îmbolnăvesc, să nu se întrebe de ce li s-a întâmplat treaba asta. Atât de simplu este.”