• Participanții la studiu care au dormit cu copilul lor în cele mai multe nopți au raportat mai multă insomnie, mai mult stres și o bunăstare mentală mai proastă a doua zi.
  • Pentru studiu, cercetătorii au folosit date de la 1.007 adulți din Pennsylvania.
  • Cercetătorii au descoperit că persoanele care au dormit cu un partener adult au adormit mai repede, au rămas adormite mai mult timp și au avut un risc mai mic de apnee în somn.

Ați putea crede că dacă ați avea tot patul doar pentru dvs. vă veți simți mai odihnit dimineața decât dacă ați dormi cu cineva care s-ar putea să se răsucească, să se întoarcă sau să sforăie.

Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că adulții care își împart patul cu un partener au insomnii mai puțin severe, mai puțină oboseală și mai mult timp de somn. De asemenea, aceștia declară că sunt mai mulțumiți de viața și de relațiile lor, precum și că au niveluri mai scăzute de stres, depresie și anxietate.

Chiar dacă dormi alături de cineva care poate sforăie și se rostogolește, acest lucru a făcut ceva pur și simplu benefic”, a declarat Michael Grandner, director al Programului de Cercetare a Somnului și Sănătății de la Universitatea din Arizona din Tucson și autor principal al studiului, potrivit UPI.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Rezultatele se schimbă când vine vorba de copii. Participanții la studiu care au dormit cu copilul lor în cele mai multe nopți au raportat mai multă insomnie, mai mult stres și o bunăstare mentală mai proastă a doua zi.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit date de la 1.007 adulți din Pennsylvania. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au dormit cu un partener adult au adormit mai repede, au rămas adormite mai mult timp și au avut un risc mai mic de apnee în somn. Cei care au dormit în același pat cu copilul lor au avut șanse mai mari de apnee în somn, insomnie mai severă și mai puțin control asupra somnului lor.

Rezultatele se contrazic cu cele din laborator

Constatările sunt contrare celor dintr-un cadru de laborator, care au constatat că persoanele care dorm împreună aveau un somn mai superficial și că mișcările partenerului aveau tendința de a provoca o trezire în creier.

Dar când îi întrebai pe oameni, ei simțeau că este mai pozitiv”, a spus Grandner. Motivele pentru noile descoperiri sunt speculative, dar Grandner a sugerat că siguranța sau socializarea ar putea fi la baza lor. De-a lungul celei mai mari părți a istoriei, de exemplu, oamenii au avut tendința de a dormi în grupuri în jurul focului. S-ar putea ca, la un anumit nivel, oamenii pur și simplu să se simtă mai în siguranță atunci când un alt adult se află în pat.

S-ar putea să existe un avantaj evolutiv de care oamenii au beneficiat în cea mai mare parte a existenței noastre, dar de care nu mai profităm cu adevărat, deoarece nu mai facem cu toții tabără în jurul focului, pentru a vedea dacă un prădător se va rătăci în tabăra noastră, dar poate că această mașinărie este încă acolo și există o motivație de a nu fi singuri atunci când suntem vulnerabili și dormim”, a spus Grandner.

S-ar putea, de asemenea, ca oamenii care sunt mai deprimați și mai anxioși să aibă tendința de a dormi singuri din cauza acestor provocări, a adăugat el.

Acest lucru ar putea varia, de asemenea, în funcție de persoană. Dacă partenerul cuiva provoacă o persoană să se simtă stresată, s-ar putea să se simtă mai vulnerabilă în pat.

Descoperirile au fost publicate recent online în revista Sleep și au fost prezentate duminică în cadrul unei reuniuni a Associated Professional Sleep Societies, care a avut loc în Charlotte, N.C.

Grandner a spus că cercetările viitoare ar putea investiga dacă oamenii dorm mai bine sau mai rău dacă împart o cameră, dar nu și patul, ca în cazul unei noi tendințe care îi face pe oameni să doarmă în două paturi gemene în loc să doarmă împreună pe o saltea king-size, unde ar fi mai afectați de mișcarea altcuiva.