Afectarea pulmonară a pacienţilor cu Covid-19 avansează mai rapid decât înainte. Adrian Marinescu: „Tinerii sunt acum mai expuși”

  • Medicii spun că, mai nou, cei care ajung la spital în stare gravă sunt cei tineri.
  • Adrian Marinescu: Și în cazul copiilor sunt anumite modificări în sfera neurologică care apar în cazul acestei tulpini.
  • Comisia Europeană a recomandat statelor membre să secvenţieze cel puţin 5% din testele pozitive.

În ultimele săptămâni, numărul de cazuri a crescut, iar formele severe sunt mai numeroase. Afectarea pulmonară a pacienţilor bolnavi de Covid-19 avansează mai rapid decât înainte. Mai nou, medicii spun că cei care ajung la spital în stare gravă sunt cei tineri.

Medicul infecţionist Adrian Marinescu spune de ce tinerii sunt acum mai expuşi îmbolnărivirilor: „Când vorbim de tulpina din Marea Britanie, într-adevăr sunt câteva caracteristici, ca de exemplu cele legate de vârstă. Vorbim chiar şi de copii, nu într-un număr atât de mare, dar şi în cazul copiilor sunt anumite modificări în sfera neurologică care apar în cazul acestei tulpini”.

„Deci sunt nişte elemente care explică de ce tinerii au mai multe infecţii şi dintre aceştia e un procent, care nu e foarte mare, dar e un procent care va face şi forme severe şi de aici si aceste cazuri despre care vorbim”, a afirmat medicul infecţionist Adrian Marinescu.

Avem doar cinci laboratoare care secvenţiază probele, iar până acum au fost făcute doar 850 de secvenţieri ale tulpinilor în circulaţie.

Comisia Europeană a recomandat statelor membre să secvenţieze cel puţin 5% din testele pozitive.

„Terapiile actuale sunt eficiente şi pentru tulpina din Marea Britanie. Doar că într-adevăr trebuie să avem o testare extinsă, în aşa fel încât diagnosticul să fie pus cât se poate de repede. Pentru că şi intervenţia dacă se face la primele zile de la debut, categoric că poate să facă diferenţa. Atunci când pacientul ajunge târziu, când are deja complicaţii, are o formă severă, posibilitatea de intervenţie este mult limitată”, a concluzionat Marinescu.