Afecțiunea gravă care afectează copiii și adolescenții vindecați de Covid. Care sunt simptomele

54.000 de lei amendă pentru Spitalul Județean și Spitalul de Copii din Galați. Ce s-a descoperit în timpul unui control DSP Sursa Foto: Abaca Press / Utrecht Robin
  • Medicii pediatri din India raportează tot mai multe cazuri ale unei afecțiuni rare, dar grave, care afectează copiii și adolescenții vindecați de Covid.
  • Unele simptome sunt similare cu boala Kawasaki.
  • Treisprezece dintre copiii bolnavi, cu vârste cuprinse între patru și 12 ani, sunt încă în spital.

Medicii pediatri din India trag un semnal de alarmă după ce au descoperit tot mai multe cazuri ale unei afecțiuni rare, dar grave, care afectează copiii și adolescenții vindecați de Covid.

Luna aceasta, patru copii au fost internați într-un spital din Maharashtra, cu dificultăți grave de respirație și tensiune arterială scăzută, transmite BBC.

Mamele lor au Covid cu mai mult de o lună în urmă, dar copiii nu au prezentat simptome ale bolii. Ulterior, s-a constatat că pacienții tineri aveau anticorpi împotriva Covid-19, ceea ce indica faptul că aceștia au avut boala. 

Acum, cei mici, se luptă cu o afecțiune rară, inflamatorie și care ar putea să le pună viața în pericol, numită sindrom inflamator multi-sistem (MIS-C). Această afecțiune se dezvoltă de obicei la patru până la șase săptămâni după ce copiii și adolescenții s-au vindecat de Covid-19.

La spitalul Kasturba din orașul indian Karnataka, doi dintre copiii bolnavi și-au revenit, în timp ce ceilalți doi sunt tratați în terapie intensivă. „Îmi fac griji în legătură cu această afecțiune. Nu știm cât de gravă este această problemă și este îngrijorător că încă nu avem date despre gravitatea acestei boli în India”, a spus dr. SP Kalantri, superintendent medical al spitalului, a spus.

În timp ce al doilea val mortal al coronavirusului se diminuează, medicii pediatri din India raportează tot mai multe cazuri ale acestei afecțiuni rare, dar grave. Deocamdată nu este clar câți copii au fost afectați până acum. SUA au raportat până acum peste 4.000 de astfel de cazuri și 36 de decese cauzate de această boală.

Sr. Dhiren Gupta, un medic pediatru la spitalul Gangaram din Delhi, consideră că au fost peste 500 de astfel de cazuri în capitală și în suburbii, în timp ce la 1.500 de kilometri distanță, un alt pediatru a afirmat că a tratat 30 de astfel de cazuri, din aprilie încoace. Treisprezece dintre copiii bolnavi, cu vârste cuprinse între patru și 12 ani, sunt încă în spital. Cei mai mulți dintre ei au suferit de miocardită, o boală marcată de inflamația mușchiului inimii. 

Simptomele bolii

La început, simptomele pot fi similare cu alte boli: febră mare și persistentă, erupție cutanată, ochi roșii, ganglioni limfatici inflamați, dureri de stomac, tensiune arterială scăzută, dureri corporale și letargie.

Unele simptome sunt similare cu boala Kawasaki, o altă afecțiune rară care afectează în principal copiii cu vârsta sub cinci ani. „Sindromul este într-adevăr un spectru de afecțiuni, de la o boală asemănătoare Kawasaki până la insuficiență multi-organică”, spune dr. Jhuma Sankar.

Inflamația acută, spun medicii, poate duce la rezultate înfricoșătoare: șoc septic, insuficiență respiratorie și afectează mai multe organe, cum ar fi inima, rinichii și ficatul. Un studiu din SUA a constatat că și copiii afectați de această afecțiune prezintă simptome neurologice .