• OMS spune că pesimismul asupra vaccinului AstraZeneca este exagerat.
  • Studiul care arată ineficienţa vaccinului a fost făcut doar pe 2.000 de persoane.
  • Autorităţile sud-africane au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca.
  • Producătorii de vaccin caută soluţii pentru noile mutaţii apărute.

Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că există un exces de pesimism în ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca. Declaraţiile vin după publicarea recentă a unui studiu care a arătat că vaccinul nu ar fi foarte eficient.

Doar în 22% dintre cazurile de infectare cu tulpina din Africa de Sud vaccinul ar da roade. OMS nu ignoră acest studiu, dar spune că datele rezultate, nu sunt neapărat reprezentative.

Există câteva avertismente importante. Având în vedere dimensiunea limitată a eşantionului studiului şi profilul mai tânăr şi mai sănătos al participanţilor, este important să se stabilească dacă vaccinul rămâne sau nu eficient în prevenirea bolilor mai severe”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Se fac studii pentru îmbunătăţirea vaccinurilor existente deja

Din precauţie, autorităţile din Africa de Sud au suspendat, deocamadată, administrarea serului AstraZeneca. Ei spun că nu au suficiente date despre eficacitatea vaccinului pentru a-l administra. Se fac în continuare teste prin care să se demonstreze dacă studiul existent este reprezentativ sau nu.

Problema cu infecţia severă este că pur şi simplu nu avem datele. Aceatea sunt doar speculaţii că ar putea proteja bine. Cred că studiile au implicat aproximativ 2.000 de persoane. Deci nu au existat decese, desigur, au existat poate una sau două spitalizări”, a reacționat Barry Schoub, președintele Comitetului pentru vaccinuri Africa de Sud.

Producătorii de vaccin au declarat că se fac studii pentru îmbunătăţirea vaccinurilor existente deja. Variantele vor viza eficienţa la noile mutaţii ale virusului. De asemenea, se analizează efectul administrării unui alt vaccin la rapel decât doza inițială.