Agenția Europeană a Medicamentului este împotriva utilizării ivermectinei ca tratament anti-Covid-19

Ivermectină Sursa foto: Profimedia
  • Agenția Europeană a Medicamentului spune că ivermectina nu este eficace în tratarea Covid-19
  • EMA „a ajuns la concluzia că datele disponibile nu sunt favorabile pentru utilizarea acestui medicament împotriva Covid-19”
  • Utilizarea acestui medicament ca tratament împotriva Covid-19 nu este autorizată în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) s-a pronunțat luni împotriva utilizării medicamentului antiparazitar ivermectină în prevenirea sau tratamentul coronavirusului în afara studiilor clinice controlate, relatează RTBF.

EMA „a ajuns la concluzia că datele disponibile nu sunt favorabile pentru utilizarea acestui medicament împotriva Covid-19 în afara studiilor clinice”, a declarat agenția într-un comunicat.

Sunt necesare mai multe studii pentru a trage concluzii despre eficacitatea și siguranța produsului în prevenirea și tratamentul Covid-19, a adăugat EMA. Eficacitatea ivermectinei împotriva coronavirusului, uneori promovată pe rețelele sociale ca un remediu „miraculos”, nu a fost dovedită științific.

Utilizarea acestui medicament ca tratament împotriva Covid-19 nu este, de asemenea, autorizată în Uniunea Europeană, iar EMA nu a primit „nicio cerere pentru o astfel de utilizare”, a declarat autoritatea de reglementare europeană.

„Studiile de laborator au arătat că ivermectina poate bloca replicarea SARS-CoV-2, dar la concentrații mult mai mari decât cele obținute cu dozele autorizate în prezent”, a explicat EMA. Prin urmare, efectele adverse și posibila toxicitate nu pot fi excluse la aceste doze, a adăugat agenția.