• Dacă nu ești în evidențele Direcției de Sănătate Publică, certificatul verde nu te ajută la nimic
  • Florin Cîțu: „Dacă nu ai sunat la DSP, dacă nu ai făcut testul nicăieri, atunci nu există o dovadă că ai trecut prin boală

Ai avut COVID, dar te-ai tratat acasă? Dacă nu ești în evidențele Direcției de Sănătate Publică, certificatul verde nu te ajută la nimic. Ți-o spune premierul României, care nu are, momentan, o soluție pentru o astfel de situație.

E greu de avansat o cifră în ceea ce privește numărul de pacienți aflați în această situație, pentru că vorbim despre mai multe categorii. Cei care au trecut prin boală, dar fără simptome – doar un test de anticorpi le poate arăta că au avut COVID. Mai sunt cei care, deși au avut toate simptomele, au refuzat, din diverse motive un test PCR, sau cei care și-au făcut teste rapide, acasă.

Medicul de familie Adina Popescu a explicat că are pacienți în această situație, dar nu îi poate include în evidențe, pentru că e necesar un test PCR, sau antigen, realizat de doctor.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

Pentru cei care nu au teste PCR sau rapide, făcute la medic, nu se poate face nimic. Dacă vor certificatul digital, trebuie să se vaccineze sau să își facă un test PCR, al cărui rezultat să fie negativ. Dar mai e o categorie: pacienții care au trecut prin boală, s-au tratat acasă, au și test PCR care atestă că au avut COVID, dar, din diverse motive rezultate s-au pierdut între instituții și nu apar în platformele oficiale. Uite ce spune premierul despre ei.

„Dacă nu ai sunat la DSP, dacă nu ai făcut testul nicăieri, atunci nu există o dovadă că ai trecut prin boală. Dacă sunt cazuri speciale, persoane pentru care există documente că au avut boala, putem să vedem cum să fie introduse. Asta nu am discutat. Dacă sunt cazuri singulare, că nu cred că sunt foarte multe, vom vedea cum putem să ajustăm aplicația, sau să fie introduși după aceea, manual, în aplicație“, spune Florin Cîțu, premierul României.