- Avocatul Poporului a atras atenţia şi că internarea pacienţilor este o lipsire de libertate, din perspectiva Constituţiei.
- Renate Weber spune că în pandemie ar proceda la fel în privinţa contestaţiilor la CCR, dacă ar avea ocazia.
- Şi starea de alertă a ajuns la CCR, pentru că „e o lege făcută repede de tot în Parlament”.
Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că o restrângere a libertăţilor trebuie să fie prin lege, nu prin ordin, făcând referire la internarea pacienţilor Covid-19 asimptomatici.
„Este o internare obligatorie. Noi am sesizat la CCR legea care e din 2006, care nu prevede nişte criterii clare, ci doar spune că ministrul Sănătăţii, prin ordin poate să facă asta. Or, orice internare este o privare de libertate şi din perspectiva Constituţiei României, este inadmisibil ca asta să se întâmple prin ordin de ministru. Ea trebuie să fie prin lege. De asta ne-am dus la Curtea Constituţională”, a spus Renate Weber.
Cei care au fost internaţi pot merge în instanţă
„Este dreptul fiecărei persoane care consideră că i-a fost afectat dreptul fundamental la libertate. Este dreptul ei să facă acest lucru”, a mai spus Renate Weber.
Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională şi legea privind starea de alertă: „Pe stare de alertă, ele au fost, totuşi, mai bine precizate în legea 55. Am sesizat-o şi pe aceea la CCR, dar nu din perspectiva aceasta. Au câteva greşeli acolo, adică se face trimitere la nişte texte care nu există: litera t), care nu este. E o lege făcută repede de tot în Parlament, într-o zi. Ce-i acolo… ”.
Totuși, Renate Weber a spus că dacă ar avea ocazia, ar proceda la fel în privinţa sesizărilor din pandemie.
- Îmbătrânirea nu este liniară: Care sunt cele două perioade cruciale descoperite de Stanford Medicine
- Pete Hegseth: „China este amenințarea principală la adresa SUA”. Documentul secret al Pentagonului dezvăluie planurile de război ale Statelor Unite
- Cât zahăr ai voie să consumi zilnic, conform OMS? Adrian Marinescu: „Va fi o problemă extrem de importantă în viitor”
- BOR acuză Teatrul Național București de blasfemie: Este „Proorocul Ilie” artă sau o „deformare a sacrului”
- Românii își aleg destinațiile de vacanță cu Google Maps. Cum arată topul căutărilor