• Cercetătorii antrenează albinele pentru a detecta coronavirusul
  • Aproape 150 de albine știu deja să diferențieze, în câteva secunde, rezultatele pozitive de cele negative pentru testele Covid-19

Dacă știai deja că sunt câini care pot detecta cazurile pozitive de Covid-19, cercetătorii olandezi s-au orientat spre… o insectă: albina. La fel ca prietenii noștri canini, albinele au un simț al mirosului foarte dezvoltat. Dețin o calitate olfactivă cu care pot să lupte împotriva virusului cu ajutorul unui antrenament rapid, scrie huffingtonpost.ro.

Acesta este un proiect condus de startup-ul olandez InsectSense și de institutul de cercetare bioveterinară Wageningen, care a presupus antrenarea a aproximativ 150 de albine folosind metoda Pavlov. Ori de câte ori albinele au fost expuse virusului prin probe pozitive, li s-a dat apă cu zahăr ca recompensă. Coronavirusul provoacă, de fapt, o schimbare metabolică în organism, care eliberează un anumit miros pe care albinele îl pot simti datorită simțului mirosului foarte dezvoltat. Prin repetarea acțiunii, insectele au asociat apa dulce cu prezența mirosului de coronavirus. Drept urmare, își scot limba pentru fiecare probă pozitivă.

Pot fi necesare doar câteva minute pentru ca albinele să învete sa detecteze cazurile pozitive, potrivit oamenilor de știință olandezi, și ar dura doar câteva secunde pentru ca albinele să identifice parfumul. Probele pentru testare au fost inițial prelevate de la nurcă sănătoasă și nurcă infectată. Foarte puține fals negative și fals pozitive au fost detectate de albine, explică cercetătorii. În următoarele teste, au folosit probe umane și au dat rezultate la fel de bune.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Oamenii de știință speră că metoda lor va permite antrenarea albinelor pentru a detecta coronavirusul din întreaga lume. InsectSense a proiectat deja o mașină prototip pentru antrenarea mai multor albine în același timp.

Nu există pericolul ca albinele să răspândească virusul. Albinele nu sunt sensibile la virus și nu intră în contact direct cu acesta în timpul testării. Acest sistem de diagnosticare a fost denumit «BeeSense» și ar putea ajuta țările în curs de dezvoltare care nu dispun de facilități de testare“, explică profesorul Wim van Poel.