Alexandru Rafila, despre certificatul verde obligatoriu la locul de muncă: „Este un proiect prost scris”

  • Alexandru Rafila consideră că certificatul verde obligatoriu la locul de muncă nu este o soluție bună.
  • Deputatul PSD spune că 20% din personalul sistemului medical este încă nevaccinat și România nu-și permite să lase zeci de mii de oameni fără serviciu.
  • Rafila a precizat că nu este împotriva certificatului verde, ci a modului în care proiectul de lege a ajuns în Senat.

Deputatul PSD Alexandru Rafila spune că certificatul verde obligatoriu la locul de muncă poate crea mai multe probleme decât sunt în momentul de faţă, pentru că România nu îşi poate permite să lase 40.000 de oameni care muncesc în sistemul medical să nu vină la serviciu.

„Ştiţi care este problema? Un astfel de proiect (…) este un proiect prost scris, din păcate. Asta este realitatea şi el creează mai multe probleme decât generează soluţii, pentru că face nişte lucruri care sunt inacceptabile. Creează discriminări între diferite categorii sociale”, a spus Alexandru Rafila, după întâlnirea cu sindicaliştii.

Deputatul PSD a mai spus că proiectul respins de Senat impune plata testelor de către personalul medical care nu doreşte încă să se vaccineze.

„Lucrul ăsta nu este suportabil de către sistemul medical în momentul de faţă”, spune Rafila.

Acesta spune că „sistemului medical, care are aproximativ 20% din personal încă nevaccinat, nu îşi permite să se dispenseze în acest moment de 40.000 de lucrători. Mi se pare absolut intolerabil”.

„Una este să folosim acest certificat verde încât să creştem siguranţa în zona sănătăţii publice, în ceea ce priveşte evitarea transmiterii ş.a.m.d şi alta e să venim cu un proiect coercitiv într-un moment de tensiune maximă, care devine inaplicabil şi care a ajuns într-un soi dezbatere care îl duce în derizoriu”, a mai spus dr. Rafila.

Potrivit deputatului, PSD încearcă să găsească cea mai bună soluţie pentru a trece peste criza din sănătate având şi sprijin pentru măsurile propuse.

Rafila a precizat că nu este împotriva certificatului verde, ci a modului în care proiectul de lege a ajuns în Senat.