• Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că ar fi mai reţinut în privinţa introducerii obligativităţii vaccinării la nivelul Uniunii Europene, considerând că vaccinarea trebuie să fie un act voluntar.
  • El precizează, însă, că a pledat mereu în favoarea vaccinării anti-COVID-19.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă la Colegiul Medicilor, ce părere are despre introducerea obligativităţii vaccinării, despre care a discutat preşedintele CE, ursula von der Leyen.

„Sunt tot felul de discuţii. Eu aş fi puţin mai reţinut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Mai este un lucru – trebuie să vedem, în contextul emergenţei acestei noi tulpini, care e eficacitatea vaccinării”, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El precizează că a fost mereu adeptul vaccinării împotriva COVID-19.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

„Şi acum pledez în continuare (pentru vaccinare – n.r.). Facem din nou apel la toată lumea, dacă doreşte să aibă sărbători în linişte, în siguranţă, să-şi vaccineze în primul rând persoanele vârstnice şi pe cei cu boli cronice din familie. În ceea ce priveşte obligativitatea vaccinării sunt discuţii în interiorul unor state membre, iar această decizie nu a fost adoptată în parlamentele respective”, conchide Rafila.

Uniunea Europeană ar trebui să discute dacă este necesară vaccinarea obligatorie pentru a ajuta la combaterea cazurilor în creştere de COVID-19, precum şi a noii variante Omicron, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Bloomberg.

„Cred că este de înţeles şi potrivit să avem această discuţie acum, cum putem încuraja şi, eventual, să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană. Acest lucru necesită discuţii. Acest lucru necesită o abordare comună. Dar este o discuţie care cred că trebuie condusă”, a spus von der Leyen în timpul unei conferinţe de presă.

Unele ţări europene se gândesc să impună obligaţia privind vaccinarea în condiţiile în care numeroşi cetăţeni încă nu s-au imunizat.

În Germania, Olaf Scholz şi-a exprimat sprijinul pentru a face obligatoriu vaccinul împotriva COVID-19 şi a cerut un vot parlamentar asupra planului.

Grecia a impus o amendă lunară de 100 de euro persoanelor de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate, numind-o taxă de sănătate.

UE nu are autoritatea de a impune obligaţii de vaccinare dar poate încerca să aducă statele membre împreună pentru a conveni asupra unei abordări comune. Blocul a decis să nu organizeze o întâlnire de urgenţă a liderilor, potrivit unui oficial UE.

În schimb, miniştrii sănătăţii se vor întâlni marţi pentru a discuta despre situaţia COVID, iar liderii UE vor aborda problema la următorul summit programat pe 16 decembrie, a adăugat oficialul.