• Marea Britanie este prima țară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech
  • Alexandru Rafila: „Marea Britanie este încă membră a Uniunii Europene până la 31 decembrie și în mod normal ar fi trebuit să aștepte autorizația din partea Agenției Europene a Medicamentului”
  • Alexandru Rafila: „Aceste vaccinuri vor fi administrate în centre speciale și nu prin intermediul medicilor de familie”

Marea Britanie este prima țară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech. Britanicii ar putea începe vaccinarea în câteva zile. Au comandat deja 40 de milioane de doze de vaccin, dintre care zece milioane ar putea ajunge foarte curând. Prioritate la testare vor avea cadrele medicale și rezidenții și personalul caselor de bătrâni.

Vaccinul, care se administrează în două doze, are o eficiență de 95%. Necesită însă condiții de transport speciale. Se păstrează la minus 70 de grade. Doar zece luni au trecut din momentul în care vaccinul Pfizer BioNTech a început să fie dezvoltat până când va fi folosit, ceea ce îl face vaccinul care a avut cel mai rapid parcurs de la concept la realitate.

Alexandru Rafila: „Marea Britanie este încă membră a Uniunii Europene până la 31 decembrie și în mod normal ar fi trebuit să aștepte autorizația din partea Agenției Europene a Medicamentului. Puteau să aștepte, însă existau semnale încă de acum o săptămână, două că Marea Britanie, urmată de SUA vor autoriza vaccinul înaintea Agenției Europene a Medicamentului.”

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Alexandru Rafila: „Până la urmă e o decizie națională și ea se bazează pe evaluările făcute de agenția de specialitate din Marea Britanie. Dar asta nu înseamnă nimic, decât că restul cetățenilor Uniunii Europene se vor vaccina după ce unul dintre vaccinuri va fi autorizat până la sfârșitul acestei luni. În mod efectiv, vaccinarea va putea să înceapă la începutul anului viitor în luna ianuarie pentru personalul medical.”

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre dozele de vaccin care vor ajunge în România.

Alexandru Rafila: „Dacă se păstrează proporția din totalul populației Uniunii Europene, România va primi de la Pfizer circa 9 milioane de doze, adică 4,6% din cele 200 de milioane de doze contractate într-o primă fază de Comisia Europeană. Urmând ca să mai existe o disponibilitate de încă 100 de milioane de doze pe care Pfizer ar putea să le livreze către Uniunea Europeană într-o perioadă ulterioară.”

Dozele vor fi livrate României în tranșe din cauza logisticii complicate a acestui vaccin. Alexandru Rafila a fost întrebat dacă țara noastră este pregătită să înmagazineze dozele în condițiile necesare.

Alexandru Rafila: „Important este să putem să le utilizăm încât spațiile de depozitare să devină din nou disponibile și acest lucru o să depindă foarte mult de cum o să reușim noi să ne organizăm, pentru că, în mod evident, aceste vaccinuri vor fi administrate în centre speciale și nu prin intermediul medicilor de familie.”

Alexandru Rafila: „Într-un spațiu mic poți să înamgazinezi un număr mare de doze, acesta ar fi un element bun, pentru că vor exista capacități pentru depozitare, dar ceea ce este mai puțin bine este că e o manoperă destul de laborioasă. (…) Un flacon conține cantitatea suficientă pentru cinci pacienți.”