Alexandru Rafila: „Nu există niciun pericol de holeră, iar eu sfătuiesc toţi românii să meargă la mare”

„Orice discuție despre riscul apariției holerei pe litoralul românesc ca urmare a prăbușirii în Ucraina a barajului Nova Kahovka este deplasată, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, sâmbătă.

„Nu există niciun pericol şi eu sfătuiesc toţi românii să meargă la mare, nu e niciun fel de pericol din acest punct de vedere. Aş vrea să vă spun câteva opinii care nu sunt legate neapărat de calitatea mea de ministru, ci mai degrabă de cea de microbiolog. Vibrionul holeric produce îmbolnăviri atunci când este înghiţit în cantitate mare din ape care sunt poluate, dar nu se referă la apa de mare. În general, nu bem apă de mare”, a spus Rafila.

Ministrul a precizat că apa mării este monitorizată în fiecare an în România în timpul sezonului estival pentru a depista posibile microorganisme care să producă boli. Acesta a spus că riscul apariției holerei nu este prezent nici în rândul cetățenilor ucraineni, deoarece au fost aprovizionați cu apă potabilă.

O declarație similară a fost făcută sâmbătă și de ministrul economiei și antreprenoriatului, Radu Oprea, și de ministrul mediului, Mircea Fechet. „Nu există niciun risc de holeră pe litoral în ţara noastră. Situaţia este atent monitorizată de autorităţi – Institutul Naţional de Sănătate Publică, DSP Constanţa şi DSP Tulcea. Turiştii sunt în siguranţă!”, a declarat Radu Oprea.

Săptămâna trecută, în cadrul unui briefing al Organizației Mondiale a Sănătății, ofițerul tehnic Teresa Zakaria a spus că riscul epidemiei de holeră în Ucraina este real, deoarece patogenul există în mediu. OMS a declarat că va intensifica eforturile în Ucraina pentru a răspunde la o serie mai largă de probleme de sănătate publică, de la traumă la bolile ce pot fi transmise prin apă, la fel ca holera.

Citește și

Exit mobile version