- Alexandru Rafila explică faptul că există o ezitare legată de introducerea educației sanitare în școli.
- Nu există mecanisme clare pentru a obliga profesorii de biologie să învețe și să predea această materie.
- O soluție propusă de Ministerul Sănătății este să fie angajați asistenți medicali cu studii superioare în școli, a menționat Rafila.
Ministerul Sănătății propune ca asistenții medicali cu studii superioare să fie angajați în școli pentru a preda „Educaţia pentru sănătate”. Aceștia ar putea îmbina educația în domeniul sănătății cu îngrijirea medicală necesară în unitățile școlare.
Advertisment
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, explică faptul că există o ezitare legată de introducerea educației sanitare în școli, deoarece nu există mecanisme clare pentru a obliga profesorii de biologie să învețe și să predea această materie.
În România sunt aproximativ 7.000 – 8.000 de școli, dar doar 1.000 de medici care activează în medicina școlară. Este imposibil să găsești încă 6.000 de medici, mai ales în zone mai puțin atractive pentru profesioniști.
Recomandări
Din acest motiv, o soluție propusă de Ministerul Sănătății este să fie angajați asistenți medicali cu studii superioare în școli, a menționat Rafila.
„Soluţia la care ne-am gândit la Ministerul Sănătăţii – şi cred că este operaţională, am discutat cu Ordinul Asistenţilor Medicali – ar fi ca în fiecare şcoală să fie nişte asistenţi medicali, eventual cu studii superioare, care să fie angajaţi”, afirmă Rafila.