Alexandru Rafila propune o carantină națională: Lumea nu trebuie speriată, ci să participe la efortul național

Sursa Foto: Mediafax

Deputatul PSD Alexandru Rafila spune despre o eventuală carantină națională că prin aceasta se poate controla evoluția pandemiei și putem să avem mai puține victime sau avem posibilitatea să tergiversăm și să luăm mereu „jumătăți de măsură”.

După mai multe întâlniri avute cu sindicatele, asociațiile de elevi, părinți, studenți, profesori și reprezentanți ai principalelor operatori economici, Rafila spune că nimeni nu respinde vaccinarea, însă măsurile trebuie să fie clare.

Întrebat despre o eventuală carantină națională, deputatul PSD spune: „Da, dar o carantină la nivel național care să țină seama de realități. Noi întotdeauna am avut o carantină care a îngrozit lumea. Nu vreau să avem o carantină care să îngrozească lumea, ci să presupună reducerea activităților care să fie sprijinită de populație, să fie explicată populației, să existe un interval liber înainte de măsuri așa încât toată lumea să se poate pregăti, fie o familie, fie un agent economic. Și acest lucru se face împreună, cu participarea celor care sunt afectați, nu se face împotriva celor care sunt afectați. Întotdeauna măsurile la noi au fost împotriva lor”.

Rafila adaugă că suntem o societate care trebuie să funcționeze pe bază de solidaritate: lumea nu trebuie speriată, ci să participe la efortul național.

Întrebat mai departe despre cei care protestează chiar și față de restricțiile mai puține aspre, Rafila afirmă că toată lumea are dreptul la opinie.

„Totuși, fiecare dintre noi trebuie să înțelegem. Eu sunt foarte afectat și nu pot să cred că un om din țara asta nu este foarte afectat de această cifră înfiorătoare de 500 de decese care se înregistrează în fiecare zi. Comportamentul individual și prin soluțiile generale care care se aplică colectiv putem să controlăm acest lucru într-un timp mai scurt și să avem mai puține victime, pagube economice și sociale sau putem tergiversa. Tot timpul să venim cu jumătăți de măsură, cu lipsă de asumare și atunci sigur că ajungem într-o situație care o să ne aducă în continuare în fruntea clasamentelor mondiale în ceea ce privește numărul de morți din România”, adaugă deputatul social-democrat.