• Alexandru Rafila spune că antiviralul Remdesivir poate fi primul medicament autorizat pentru Covid-19
• Remdesivir, primul medicament care acţionează asupra virusului SARS Cov-2
• Putem avea Remdesivir după ce va fi aprobat un studiu clinic de către Agenţia Naţională a Medicamentului
Advertisment
Până în toamnă putem avea medicamentul care tratează Covid-19, a declarat în exclusivitate pentru MEDIAFAX Alexandru Rafila. Profesorul îşi bazează afirmaţiile pe primele rezultate ale studiului cu antiviralul Remdesivir, conceput pentru tratamentul Ebola. Din 125 de pacienţi în stare critică, intrenaţi într-un spital din Chicago, doar doi au decedat. Starea celorlaţi s-a îmbunătăţit rapid şi cei mai mulţi au putut fi externaţi după o săptămână de tratament.
„Atunci când ai un medicament care tratează cauza bolii şi rezultatele sunt rapid observabile, speranţa este că putem avea până în toamnă un tratament care să împiedice aceste forme care proavoacă un număr mare de decese, mai ales în rândul categoriilor la risc„, a explicat profesorul.
Recomandări
Alexandru Rafila a mai spus că 4.000 de pacienţi din întreaga lume au fost trataţi cu Remdesivir, iar săptămâna viitoare ar putea fi făcute publice rezultatele pentru încă 400 de bolnavi de Covid-19 trataţi cu acest antiviral. Dacă rezultatele vor fi la fel de bune, ar fi un pas important pentru autorizarea acestui medicament în SUA, precum şi în alte ţări. Iar dacă un tratment eficient va fi folosit la scară largă, vor putea fi relaxate măsurile de distanţare socială.
Antiviralul nu există încă în România, dar avem şanse să putem beficia şi noi de tratament.
„Am făcut o aplicaţie prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca ţara noastră să fie inclusă în cadrul unui studiu care include 27 de ţări„, a spus Alexandru Rafila.
Profesorul Rafila precizează că singurul lucru care poate fi reproşat studiului cu Remdesivir e faptul că nu are şi un grup de control.
Partenerii noștri