• Alexandru Rafila spune că România ocupă locul 3 în Europa la numărul de cazuri de infectare cu coronavirus
  • Reprezentantul OMS în România explică faptul că acest clasament este întocmit luând în calcul numărul de cazuri la 100.00 de locuitori
  • Topul este condus de Suedia și Portugalia

Alexandru Rafila face un anunț îngrijorător privind situația epidemiei de coronavirus în România. Reprezentantul OMS spune că țara noastră ocupă locul 3 într-un clasament european care ia în calcul numărul de cazuri raportat la 100.000 de locuitori.

„Este un indicator care este luat în considerare la nivelul Comisiei Europene, care aprecază gravitatea situaţiei într-o ţară membră a Uniunii Europene. Acest indicator se numeşte incidenţă cumulată şi se referă la numărul de cazuri înregistrat la 100.000 de locuitori în decurs de 14 zile. România se găseşte în momentul de faţă pe locul 3, după Suedia şi Portugalia ca şi număr de cazuri la 100.000 de locuitori”, a spus Rafila, la Antena 3.

Pe primele 2 poziții se află Suedia și Portugalia. Clasamentul este completat de țări precum Bulgaria, Serbia și Polonia.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Alexandru Rafila a explicat că în clasamentul incidenței cumulate, Grecia și Cipru înregistrează valori foarte mici, iar în aceste cazuri, transmiterea comunitară a fost stopată.

„Trebuie să facem cu toţii un efort individual ca să avem un răspuns colectiv, ca să putem să scădeam această incidenţă până în zona verde, pentru că discuţia la nivelul Uniunii Europene privind libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul comunitar pune o anumită problemă: ţările care depăşesc media Uniunii Europene s-ar putea să fie constrânse, dacă doresc să-şi trimită cetăţenii în celelalte ţări care sunt în zona verde, aceştia să stea două săptămâni în izolare. Lucrul acesta ar limita foarte mult circulaţia cetăţenilor români”, a precizat Alexandru Rafila, pentru sursa citată.

În ceea ce privește modalitatea de recoltare a probelor într-un interval de 24 de ore, profesorul Rafila a spus: ”Numărul de teste nu este programat, ci este corelat cu numărul de probe care se recoltează la diverse unităţi medicale. Toate persoanele simptomatice sunt îndemnate pentru recoltare. Noi n-avem de unde să ştim câte persoane se prezintă la teste. Numărul de teste se face corelat cu solicitarea. Laboratoarele lucrează doar ceea ce li se cere. Există doar o singură explicaţie în momentul de faţă: datorită faptului că au fost mai multe persoane simptomatice care au ajuns şi au fost testate, avem un număr de 460 de cazuri noi, şi ce ne interesează este procentul. Întotdeauna să vă uitaţi la procentul de cazuri pozitive din totalul de teste. Dacă acum 3-4 săptămâni eram la 1,5%, acum am ajuns la 3-4%. Acum este clar că este vorba despre o creştere semnificativă a numărului de cazuri noi”.