- Sezonul gripal va începe în ianuarie, crede profesorul Alexandru Rafila
- Va avea intensificări în februarie – martie
- Măsurile individuale de protecţie în contextul Covid au determinat întârzierea sezonului gripal.
Sezonul gripal va începe în ianuarie, crede profesorul Alexandru Rafila, şi va avea intensificări în februarie – martie. Măsurile individuale de protecţie în contextul Covid au determinat întârzierea sezonului gripal.
Întrebat, miercuri, la Digi24, dacă au fost deja raportate suprapuneri de cazuri gripă / coronavirus, Rafila a spus că nici în România, dar nici în Europa nu există cazuri.
„Este o întârziere a sezonului gripal în acest moment, din fericire. Acest lucru se datorează în bună măsură protecţiei individuale, ceea ce a adus la diminuarea circulaţiei virusului gripal. O circulaţie mai intensă a virusului gripal probabil că va fi undeva în luna ianuarie, după părerea mea”, a declarat Rafila.
Conform acestuia, sezonul gripal poate să înceapă în ianuarie şi ar putea avea intensificări în februarie – martie.
Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă: Cu 5.000 cazuri noi zilnice timp de trei zile, să ne aşteptăm la creşteri accentuate în ATI.
„Dacă în următoarele trei zile vom avea tot aşa, în jur de 5.000 de cazuri pe zi, să ne aşteptăm ca în cursul săptămânii viitoare să asistăm la o creştere destul de accentuată de cazuri în terapiile intensive, ceea ce duce la apropierea de limita la care sistemul de sănătate este adaptat în acest moment. Mă refer la cele puţin peste 1.000 de paturi disponibile şi cred că măsurile de reevaluare a capacităţilor de acordare a asistenţei medicale trebuie rapid implementate”, a declarat Rafila la Digi24.
În ce priveşte recordul de teste în 24 de ore efectuate în România, 37.000, Rafila a spus că demonstrează că sunt tot mai multe persoane care trebuie să fie testate, întrucât circulaţia virusului în comunitate este tot mai mare.
Diferența între județe
Întrebat dacă există vreo diferenţă între judeţe atunci când se testează, Rafila a răspuns că nu contează numai numărul de teste, ci şi calitatea acestora: „Noi am propus din partea comisiei ştiinţifice a Ministerului Sănătăţii să stabilim în ţară trei patru centre de training şi de control extern de calitate, adică să vedem dacă toate laboratoarele lucrează eficient. Sperăm să se implementeze acest sistem cât mai repede. Ar permite şi creşterea capacităţii de laborator”.
În opinia profesorului, primul deziderat trebuie să fie oprirea creşterii de cazuri.
„După ce se obţine această stabilizare, sigur că trebuie să existe o aşteptare legată de scăderea numărului. Un platou de 5.000 de cazuri pe zi este foarte mult pentru sistemul de sănătate, chiar pentru secţiile obişnuite de spital”, a declarat Alexandru Rafila.