• „După 15 ianuarie 2022, o nouă creștere importantă este posibilă. Trebuie recâștigată încrederea populației. Profesioniștii trebuie să fie în prim plan”
  • „Măsurile în România au fost luate în săptămâna 13-15 de creștere, foarte târziu. Măsurile se iau după 3-4 săptămâni de creștere, nu în vârf pandemic”
  • „A murit 1 Parlament pe zi sau câteva avioane s-au prăbușit.
  • „Certificatul verde va conține dovada vaccinării, dovada trecerii prin boală sau dovada testării”
  • „Vrem să introducem certificatul după o creștere de 4 săptămâni. Iar când situația revine la normal, scoți certificatul”
  • „80% din medici sunt vaccinați și 60% din personalul medical este vaccinat. Sunt diferențe foarte mari între urban și rural”
  • „Doar 22% din oamenii peste 80 de ani sunt vaccinați. În România cei mai vulnerabili sunt cei mai puțin vaccinați”
  • „La nivel național, 67% din profesori sunt vaccinați”
  • „I-am explicat domnului Cîțu că plata spitalizării de către persoanele bolnave va mări mortalitatea. Eu nu sunt de acord cu programul încurajării deceselor la domiciliu”

„Trebuie să schimbăm rapid modul de comunicare. Mesajul anti-vaccinare nu trebuie să devină dominant. Vaccinul nu ne oferă imunitate de turmă. Vaccinații nu fac forme grave și nu decedează. Trebuie să discutăm deschis de eventualele efecte adverse. Trebuie să încetăm să fim promotorii persoanelor care spun lucruri neadevărate. În următoarele 90 de zile, ar fi bine să vaccinăm 3 milioane de persoane. Rezistența la îmbolnăvire trebuie să fie suficient de mare ca valul 5 să fie mult mai ușor”, a declarat Alexandru Rafila, pentru Aleph News, în emisiunea OFF/OnTheRecord.

„În Europa de Vest, valul 5 deja se manifestă. România este în descreșterea rapidă a valului 4. După 15 ianuarie 2022, o nouă creștere importantă este posibilă. Trebuie recâștigată încrederea populației. Profesioniștii trebuie să fie în prim plan. Trebuie să existe mai puțină demagogie. Populația trebuie să fie pregătită pentru măsuri mai puțin populare”, spune medicul Rafila, deputat PSD, nominalizat pentru portofoliul Sănătății.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Certificatul verde trebuie utilizat în funcție de evoluția pandemiei. Germania nu este printre campioni, are spre 70% vaccinați. Deciziile în această situație trebuie luate în mod participativ. Oamenii trebuie să fie parte a măsurilor, nu împotriva măsurilor. OMS recomandă participarea societății în deciziile luate. Din 5 iulie a fost o creștere permanentă a infecțiilor de 16 săptămâni. Măsurile în România au fost luate în săptămâna 13-15, foarte târziu. Măsurile se iau după 3-4 săptămâni, nu în vârf pandemic. Noi discutăm abia acum de certificat, când scăderea cazurilor este rapidă. Oamenii se vor întreba acum de ce mai avem nevoie de certificat. Este o defazare, o lipsă de asumare politică. Trebuie oprită creșterea când ea este la un nivel scăzut. Creșterea nu se oprește când ești la apogeu”, afirmă acesta pentru Aleph News.

Alexandru Rafila crede că politicienii trebuie să asculte de specialiști atunci când iau decizii pe situația pandemică: „La noi, politicienii nu înțeleg iar rolul ministerului Sănătății s-a erodat. România nu are un sistem de sănătate rezilient. Oamenii din sănătate sunt puși să răspundă la deciziile pe care nu le-au luat ei. Este un paradox: unii iau decizii și instituțiile din sănătate trebuie să răspundă. Abordarea României este total ineficientă. Recomandările INSP au fost respinse de oameni care nu aveau nicio legătură cu sănătatea publică. Ce-ar fi ca bugetul de stat să fie întocmit de școala de management sanitar? Trebuie respectată hotărârea de guvern care reglementează responsabilitatea fiecărui minister. Eu o să spun în Guvern lucrurilor pe nume. Generalul Ciucă cred că va înțelege că fiecare piesă are un rol în acest angrenaj. Funcționarea sistemului de sănătate este responsabilitatea ministerului. Sunt 20.000 de oameni morți pentru că au fost blocate spitalele și nu sunt niște cifre. În comunele României nu există centre de testare. Medicii de familie trebuie să fie parte din efort”.

Despre controversa – „cine infectează mai mult, un nevaccinat sau un vaccinat? – Alexandru Rafila a declarat: „Proporția de persoane vaccinate și nevaccinate este diferită. Unii vaccinați nu mai fac boala. Acum însă există o tulpină care se transmite mult mai ușor. Proporția celor care fac forme grave din rândul vaccinaților este mult mai mică decât în cazul nevaccinaților. Ca să încetinești transmiterea, vaccinarea trebuie combinată și cu alte metode. Dacă oamenii au forme clinice manifeste, probabil că transmit în mod similar. Modalitatea de transmitere nu este diferită între vaccinați și nevaccinați. La noi, din numărul de decese, 90% erau nevaccinați. Sunt și persoane cu afecțiuni la care răspunsul imun nu există. Noi am avut 500-600 de morți pe zi, la o populație de 18 milioane de locuitori. Noi am fot pe locul 1 în lume câteva săptămâni la rând. A murit 1 Parlament pe zi sau câteva avioane s-au prăbușit. Din cauza celor care fac propagandă imorală împotriva vaccinării, multe mii de oameni au murit. Mai sunt și decesele indirecte, oamenii nu au loc în spitale. Anul trecut am avut 20.000 de oameni decedați în 3 luni”.

„Certificatul verde va conține dovada vaccinării, dovada trecerii prin boală sau dovada testării. Dovada pe baza testelor de anticorpi nu poate fi pusă în practică. La anticorpi nu există un test de referințe. Comisia Europeană caută un standard de referință la testele pe anticorpi. Ar trebui să existe 11 teste gratuite pe lună, suportate de stat. Cîțu întotdeauna are alte păreri, important este să fie consecvent. Dacă introduci certificatul, trebuie să oferi oamenilor să aibă certificat. Nu punem oamenii să plătească testele când ei nu au acces la vaccin. Noi vrem un certificat în funcție de situația epidemiologică. Vrem să introducem certificatul după o creștere de 4 săptămâni. Iar când situația revine la normal, scoți certificatul. Este ilogic să bagi în vârf de val certificatul verde. Nimeni nu va înțelege de ce bag certificatul verde când lucrurile revin la normal. Certificatul verde trebuie să prevină creșterea infecțiilor”, spune Rafila, vorbind pe Aleph News despre conținutul certificatului verde.

Despre rata de vaccinare din România, Rafila atrage atenția că doar 22% din populația vulnerabilă este vaccinată, iar vaccinarea acestora ar trebui să fie o prioritate: „80% din medici sunt vaccinați și 60% din personalul medical este vaccinat. Sunt diferențe foarte mari între urban și rural. La nivel național, avem 40% dintre persoane vaccinate. Doar 22% sunt vaccinați din oameni de peste 80 de ani. În România cei mai vulnerabili sunt cei mai puțin vaccinați. Trebuie întărit parteneriatul cu Biserica și autoritățile locale. La nivel național, 67% din profesori sunt vaccinați. Eu n-am fost de acord cu suspendarea contractului de muncă. Eu trebuie să-i dau timp omului să se vaccineze. După 60 de zile, va exista o opțiune personală a omului în privința vaccinării. După 60 de zile este posibil să nu mai avem nevoie de certificat.”

„Perioada dificilă în România va începe la jumătatea lui ianuarie 2022. Pe 15 ianuarie 2022 vom intra în valul 5. În Ianuarie 2022 va trebui să luăm măsuri. OMS va face public raportul pe România. Trebuie să ne hotărâm ce vrem cu copiii noștri. Primul lucru: părinții să se vaccineze ei. Trebuie să se încurajeze testarea în școli. Accesul la vaccinare trebuie să existe și la copii. Copiii însă fac forme ușoare ale bolii. Eu sunt de acord cu vaccinarea copiilor. Vaccinarea copiilor este o posibilitate, dar nu este o prioritate. Ca să vaccinezi copiii, primul lucru trebuie să convingi părinții. Doza 3 este recomandată pentru că după 6 luni de la vaccinare imunitatea este redusă. Prioritatea trebuie să fie a celor care n-au primit acum vaccin”, spune Rafila, vorbind de valul 5.

Alexandru Rafila a declarat în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News că nu este de acord ca testarea și spitalizarea să fie plătită de pacienți bolnavi de noul coronavirus: „Credeți că o urgență, o persoană cu boală transmisibilă, nu va fi primită în spital? Nu se poate lucrul acesta decât în imaginația inițiatorilor. Toți cetățenii au acces la servicii de sănătate. I-am explicat domnului Cîțu că asta va mări mortalitatea. Eu nu sunt de acord cu programul încurajării deceselor la domiciliu”.

„Medicamentele de la Merck și Pfizer vor fi autorizate repede. Românii trebuie să știe că medicația nu ține loc de vaccinare. Toate medicamentele antivirale sunt toxice. Medicamentele anti-COVID nu se iau preventiv. Noi vom încuraja ca aceste antivirale să fie disponibile în sistem ambulatoriu”, avertizează Rafila, vorbind despre medicamentele companiilor Merck și Pfizer.

Despre „vaccinarea la chiuvetă” și certificatele false de vaccinare, Alexandru Rafila susține că fenomenul ar trebui oprit și prin implicarea altor instituții: „Sunt infracțiuni, sunt reglementate de Codul Penal. Cadrele medicale sunt puse să nu facă rău, ori acești oameni fac rău. Poate ar trebui să ajute și Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților Medicali. Cine face o astfel de faptă ar trebui să-și piardă dreptul la liberă practică”.

Alexandru Rafila a vorbit pe Aleph News și despre reformele pe care le pregătește la ministerul Sănătății, chiar dacă România se află într-o situație pandemică: „Politica nu este profesiunea mea. Vreau să dezvolt serviciile de asistență primară. Politicile preventive trebuie să fie integrate în toate nivelurile. În Sănătate, costurile cred mai repede decât PIB-ul. Vreau să introducem în școli – Educația pentru Sănătate. Dacă ții lucrurile la secret pe incendiile spitalelor, neîncrederea este mai mare. Contractele pe vaccin au fost încheiate de Guvernul României. Sistemul sanitar din România și-a protejat cetățenii în măsură mai mare decât sistemul politic”.