• Inteligența artificială ar putea fi de mare ajutor pe viitor în lupta împotriva TBC-ului, dar și împotriva coronavirusului.
  • O aplicație s-a adaptat să interpreteze radiografiile, și nu omite nici cel mai mic detaliu.
  • TBCul a luat aproximativ 1,4 milioane de vieți anul trecut și este un pericol major.

Aplicația, disponibilă pe telefon sau pe computer, poate scana o radiografie în mai puțin de un minut, relatează The New York Times.

Aplicația poate descoperi simptome și semne de tuberculoză, COVID-19, dar și alte afecțiuni.

1.4 milioane de oameni au murit în 2019 din cauza tuberculozei.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Aplicația se numește qXR și funcționează pe bază de inteligență artificială. Este una dintre tehnologiile dezvoltate în ultimii ani pentru analiza și diagnosticarea tuberculozei.

Aplicația oferă speranță celor care activează în lumea medicală și nu numai:

  • Poate depista semnele bolii în fază incipientă;
  • Ar putea reduce costurile care survin din testele clinice care uneori nu sunt necesare.

„Cred că o aplicație digitală care interpretează o radiografie cu ajutorul unui algoritm, în locul unui radiologist demonstrează că am ajuns departe”, a spus Madhukar Pai, directorul McGill International TB Center din Montreal.

Inteligenția artificială nu poate înlocui medicii, experții și clinicienii, spune un specialist. Totuși, combinația dintre medici și inteligență artificială se dovedește a fi puternică.

Dr. Richard E. Chaisson, specialist în tuberculoză la Universitatea Johns Hopkins spune că „Majoritatea radiografiilor pulmonare ale pacienților suspecți de tuberculoză sunt citite de medici care nu sunt chiar experți în interpretarea la distanță”.

Compania care a lansat aplicația qXR nu a realizat potențialul acesteia, până când un doctor dintr-un spital din India a sugerat utilizarea ei acum câțiva ani.

Sursa Foto: Qure.ai