- Numărul de cazuri crește alarmant de la o zi la alta
- Astăzi, am depășit din nou pragul de 10.000 de infectări în doar 24 de ore
- Spitalele din România abia fac față fluxului mare de internări
Numărul de cazuri crește alarmant de la o zi la alta, iar spitalele nu fac față. Ministrul Sănătății vine cu o soluție: alte două spitale din București devin unități suport COVID-19.
Este vorba despre spitalele Cantacuzino și Sfântul Ștefan.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „În acest moment sunt în jur de 1300 de paturi de terapie intensivă, 1350 în spitalele de suport Covid, cu suplimentarea pe care o facem în această săptămână de 200 la nivel național”
Spitalul Sfântul Ștefan a primit avizul de la DSP și este pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2.
Radu Chițoran, Director Spitalul Sf. Ștefan: „Avem 50 de paturi pentru pacienții Covid. Câți pacienți putem trata ține de durata pandemiei. Pacienții ceilalți sunt adresați către dispensarele teritoriale.”
De la începutul pandemiei, pe teritoriul României au fost confirmate aproape 400.000 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2.
În Dolj, şapte spitale au fost transformate în spitale COVID şi suport COVID. Peste 300 de persoane confirmate cu infecţie cu SARS-COV2 sunt internate acum. Ultimul spital care a fost închis pentru ceilalţi pacienţi şi dedicat tratării doar bolnavilor de COVID-19 este Spitalul CFR Craiova. Aici, într-o săptămână, toate cele 10 locuri de la ATI au fost ocupate, chiar dacă spitalul nu este pregătit pe deplin pentru tratarea acestor bolnavi.
Medicul Gabriel Mogoş, purtător de cuvânt al Spitalului Căi Ferate Craiova, spune că personalul este insuficient, iar la ATI, doi din cei trei medici sunt şi ei bolnavi de COVID.
Dr. Gabriel Mogoş – purtător de cuvânt Spitalul CFR Craiova: „În mai puţin de o săptămână, spitalul s-a umplut, pentru că au fost primiţi atât din judeţ, cât şi din ţară. Norocul este că nu toţi cei din Terapie Intensivă care sunt internaţi în prezent au nevoie şi de ventilaţie mecanică. Deşi avem 10 ventilatoare, la ora actuală sunt doar 5 funcţionale, urmând să ne vină un compresor ca să le putem pune în funcţiune pe toate 10.”
În Dolj, 41 de pacienţi cu COVID-19 sunt internaţi la ATI. În Dolj, rata de infectare este de 3,84 cazuri la mia de locuitori
Spitalul CFR Craiova poate primi 52 de pacienţi COVID-19. La Spitalul CFR Craiova, din 180 de angajaţi, 155 tratează pacienţi COVID.
La capitolul decizii ad-hoc se remarcă și premierul Orban. Vine cu ideea unor secții pre-ATI, ca să reducă presiunea de la Terapie Intensivă. Medicii îi transmit însă că așa ceva este imposibil.
Adelina Marinescu, doctor infecţionist la Spitalul Victor Babeş Timişoara: „Ei sunt o mână de oameni, au secţia de terapie intensivă, unde sunt foarte mulţi pacienţi intubaţi, sau în stare foarte, foarte gravă, şi dacă ar trebui să vină din oră în oră, sau din două în două ore, la noi pe secţie, să supravegheze şi aceşti pacienţi de pre-terapie, nu ar putea să facă faţă, pentru că suntem acelaşi personal medical dintotdeauna.”
Laurențiu Ivanovici, manager Spitalul Judeţean Craiova: „Am solicitat suplimentarea capacităţii de furnizare a oxigenului, furnizorului nostru pentru că a crescut foarte mult consumul şi ne dorim ca în anumite saloane în care avem pacienţi Covid să avem prize de oxigen astfel încât pacienţii cu forme uşoare, medii, să aibă acces la oxigen.”