- Pandemia a adâncit deficitul de plasmă peste tot în lume
- Am putea ajunge la o nouă criză a imunoglobulinei
- Tratarea pacienților cu imunodeficiențe a funcționat în ultimii ani pe cantități de avarie
Pandemia a ținut donatorii de plasmă departe de centrele de donare. Astfel am putea ajunge la o nouă criză a imunoglobulinei, la fel ca în 2017-2018. Reprezentanții pacienților spun, însă, că tratarea pacienților cu imunodeficiențe a funcționat în ultimii ani pe cantități de avarie.
Lipsa care se resimte acum în unele spitale ar putea deveni cu criză generală începând cu luna septembrie. Unii dintre producători și distribuitori nu își onorează la timp contractele, iar spitalele au fost nevoite, în ultimul timp să ceară sau să împrumute din alte spitale imunoglobulină pentru pacienți.
Pandemia a adâncit deficitul de plasmă peste tot în lume. În plus, faptul că avem cel mai mic preț la medicamente din Uniunea Europeană nu încurajează producătorii să ne livreze nouă.
Florin Hozoc, CEO-ul Besmax Pharma Distribution, principalul distribuitor de imunoglobulină de pe piața românească, spune că a avertizat încă din ianuarie 2021 Ministerul Sănătății în legătură iminența unei noi crize a imunoglobulinei, însă nu a primit niciun răspuns. Astăzi a mers la minister să prezinte soluțiile pe care le văd ei în acestă situație.
Otilia Stanga, președintele Asociației Române a Pacienților cu imunodeficiențe primare, spune că de la donare propriu-zisă de plasmă și până când flaconul cu medicamentul ajunge pe raft, procesul durează între 7 și 12 luni. Otilia este și mama unui copil care face tratament cu imunoglobulină și spune că este important ca statul să găsească de acum soluții pentru acestă problemă.
Care sunt riscurile la care pacienții sunt expuși în lipsa tratamentului?
În funcție de gravitatea afecțiunii, pacienții pot dezvolta infecții, iar bolile autoimune se pot agrava. În cazul pacienților cu imunodeficiențe primare, imunoglobulina înseamnă viață. Organismul lor nu poate produce singur anticorpi împotriva infecțiilor si microbilor și astfel ei sunt descoperiți în fața bolii.
Aceste îngrijorări nu sunt doar la noi. Otilia spune că toată acestă criză se va dezvolta la nivel mondial din cauză că multe centre de donare de plasmă au fost închise pe perioada pandemiei și astfel a apărut acest deficit.