• Vaccinul produs de AstraZeneca se confruntă cu primele critici
  • Universitatea Oxford a folosit doze diferite de vaccin pentru grupurile testate
  • Americanii pun la îndoială eficiența vaccinului AstraZeneca

Avem trei vaccinuri aproape gata. Unul dintre ele este deja contestat.
Americanii pun la îndoială eficiența vaccinului AstraZeneca.

Ce stă la baza acestei controverse

Petronela Axinte, corespondent Aleph News: Rezultatele anunțate de AstraZeneca în urma studiului pe vaccinul lor arată că ar avea o eficiență de 90% în cazul voluntarilor care au primit inițial o jumătate de doză de vaccin, iar apoi o doză întreagă. În schimb, pe grupul de voluntari care au primit două doze întregi de vaccin, eficiența este de doar 62%. Asta le-a atras atenția și experților americani, ei cer lămuriri, vor să știe de ce eficiența vaccinului a fost mai ridicată în cazul unui dozaj mai scăzut.

De asemenea, americanii mai spun că rezultatele nu sunt relevante, pentru că în grupul în care eficiența a fost cea mai ridicată, nu a fost inclus niciun voluntar cu vârsta de peste 55 ani. Cei de la AstraZeneca recunosc că au făcut o greșeală în acest studiu, și-au dat seama că au administrat la un grup de voluntari doar jumătate de doză abia în momentul în care au observat că efectele adverse nu aveau o intensitate prea ridicată. Au analizat totul, și-au dat seama că a fost o eroare, dar au decis să continue studiul, tocmai pentru a afla rezultate.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Reprezentanții AstraZeneca mai spun că trebuie să așteptăm acum rezultatele complete publicate în revistele de specialitate, și abia apoi, autoritățile competente din SUA și din Marea Britanie se pot pronunța dacă autorizează sau nu vaccinul lor. Acțiunile de la AstraZeneca au scăzut pe piața din Londra cu peste 6%, iar Pfizer și Moderna au înregistrat imediat creșteri la acșiuni cu 6%, respectiv 11%, după ce au anunțat că vaccinurile lor sunt eficiente în proporție de peste 90%.